Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ovanligt att polisen avfyrar skott, men allt fler poliser utsätts för våld i sitt arbete: "Den som tidigare bar på kniv bär nu på skjutvapen"

Från 2021
En polisbil vid en grusväg.
Bildtext Flera enheter var på plats i Vahto i Rusko på måndagskvällen.
Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

Det är ovanligt att polisen avfyrar skott under ett uppdrag, men våldet och hoten mot polisen har ökat. Det konstaterar överkommissarie Stephan Sundqvist vid sydvästra Finlands polisinrättning. 

- Den här typen av våld mot polisen som skedde i måndags är lyckligtvis ovanligt. Men överlag ser vi tyvärr en ökning i den här typen av brott mot oss.

Stämningen på polisinrättningen har varit dämpad och många diskussioner har förts, säger Sundqvist. 

- Det är en tråkig händelse och ledningen har säkerställt att personalen mår bra.

Under måndagskvällen skadades en polis under ett polisuppdrag i Rusko, nära Åbo. Den misstänkta gärningspersonen skottskadades och dog på sjukhus.

Centralkriminalpolisen utreder fallet och åklagarmyndigheten har inlett en utredning gällande polisens vapenanvändning. 

Ovanligt att polisen skjuter skott - men antalet våldsfall mot polisen ökar

Enligt Sundqvist är polisen dagligen tvungen att använda sig av fysiska maktmedel för att gripa våldsamma personer. Men det är väldigt ovanligt att polisen avfyrar skott mot en misstänkt. I genomsnitt registreras ungefär tio sådana fall årligen i hela landet. 

- Under 2000-talet har tio personer avlidit på grund av polisens användning av skjutvapen. I de allra flesta fall då vi använder oss av skjutvapen, så är det frågan om att vi hotar med skjutvapen. Fall där vi skjuter mot en person är mycket ovanliga, säger Sundqvist.

Enligt Sundqvist har polisen i sydvästra Finland hittills i år bokfört 65 polisanmälningar, då någon gjort våldsamt motstånd mot polisen. I 23 av de här fallen var skjutvapen inblandade. I fjol var det totala antalet anmälningar 99 och i 23 av de här fallen hotades polisen med skjutvapen. Den här typen av hot och motstånd ser alltså ut att öka i år. 

Även vid Finlands Polisorganisationers Förbund har man lagt märke till att våldet mot polisen har ökat, säger ordförande Jonne Rinne.

- Under de senaste åren har vi tyvärr upplevt flera fall där vapenvåld har riktats mot polisen. I de här fallen har polisens liv och hälsa varit i fara. Det är tyvärr en del av polisens vardag i dag, säger Rinne. 

Profilbild på Jonne Rinne.
Bildtext Ordförande Jonne Rinne.
Bild: Yle / Seppo Ahava

"Den som tidigare bar på en kniv bär nu på ett skjutvapen"

Ett typiskt fall där polisen utsätts för våld eller hotas är då polisen griper en person som är påverkad av rusmedel.

- Personen kan också hota polisen med en kniv eller med ett skjutvapen. I de här fallen är polisen tvungen att använda hårdare maktmedel, såsom elchockvapen. Den här typen av uppdrag har ökat, säger Rinne. 

Enligt Rinne är det allt vanligare att polisen konfiskerar vapen i samband med helt vanliga kontroller och uppdrag. Det är något som oroar polisen. Allt fler bär skjutvapen, säger Rinne. 

- De som tidigare bar på en kniv bär allt oftare på ett skjutvapen. 

Han påminner om att alla poliser som rör sig på fältet är förberedda på farliga situationer. I den ena stunden kan polisen besöka en skola och tala om trafiksäkerhet och dela ut reflex, i nästa stund rycker samma polis ut för att gripa en aggressiv person. 

Enligt Stephan Sundqvist kan ett så kallat vanligt uppdrag plötsligt bli farligt. Gårdagens uppdrag i Rusko var ett sådant fall.

Polisen trygghet i arbetet kan ökas med både utbildning och rätt utrustning, konstaterar Sundqvist. 

- Vi övar i förväg inför den här typen av situationer. Det viktigaste för både oss och för allmänheten är att vi klarar situationer utan att använda oss av olika maktmedel. Alltså att vi löser situationer med hjälp av ord, säger Sundqvist.

Överkommissarie Stephan Sundqvist
Bildtext Överkommissarie Stephan Sundqvist.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Diskussion om artikeln