Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Det är vuxna som skjuter och de ska vara nyktra” – Österbottens räddningsverk påminner om reglerna för fyrverkerier

Från 2021
Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Bild: Yle/Patrik Rosström

Inför Villaavslutningen vill Österbottens räddningsverk påminna om vilka regler som gäller när man skjuter raketer. I korthet är det vuxna som är nyktra som skjuter raketerna. Räddningsverket begränsar också raketskjutandet på fler orter.

Räddningsverket räknar med att fyrverkerier orsakade 68 bränder i Finland förra året.

– Vi har årligen bränder och olyckor till följd av fyrverkerianvändning och vi vill ju så klart att siffran ska vara noll, säger brandinspektör Ida Herrgård på Österbottens räddningsverk.

De vanligaste skadorna av fyrverkeripjäser är ögonskador och bränder. Herrgård berättar till exempel om bränder i soptunnor och byggnadsbränder.

Dessutom kan bränder, till exempel nyårsafton, göra att räddningsverkets personal inte hinner med allt.

– Om fyrverkerier orsakar många bränder är ju räddningspersonalen upptagna med dem, men vi har också annat som händer – folk som blir sjuka och behöver hjälp eller bilolyckor. Vi vill ha personal tillgängliga och därför vill vi att folk ska använda raketerna på rätt sätt, säger Herrgård.

Det är ganska vanligt att man går ut på gården i sitt höghusområde utan att tänka på att husen står ganska tätt och att raketen kan flyga in på en balkong eller i ett fönster

Henrik Backman som är kemikalieinspektör på Österbottens räddningsverk tycker inte att det behövs mer regler.

– Det är nog mera medvetenheten om reglerna som saknas. Bara vi når ut till människor om vilka regler som gäller, tror jag att allting skulle ordna sig, säger Backman.

Enligt Backman används skyddsglasögon sällan och alla vet inte heller att man inte ska skjuta raketer bland bebyggelse.

– Det är ganska vanligt att man går ut på gården i sitt höghusområde utan att tänka på att husen står ganska tätt och att raketen kan flyga in på en balkong eller i ett fönster, säger Backman.

Vy från Tjuvören
Bildtext På villaavslutningen brukar det vara mest fyrverkerier vid sommarstugorna längs kusterna.
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

Förbjudet att skjuta raketer i centrum

I år preciserar Österbottens räddningsverk var man inte får skjuta raketer.

Nu får man inte längre skjuta raketer i centrum av Vasa, på Brändö och delar av Vasklot. I Nykarleby får man inte skjuta raketer längs älven. I Kristinestad, Pörtom och Kaskö är centrum förbjudna områden för fyrverkerier.

– På nyår är det mycket vanligt att man skjuter inne i städerna och i centrum av städerna, eller i tätorterna. På villaavslutningen är det mera tradition att man är på sommarstugan längs med kusterna, säger Backman.

Ida Herrgård har några goda råd för fyrverkeriet på villaavslutningen.

– Raketer borde bara användas av vuxna, det är ju förbjudet för barn att skjuta raketer. Så det är vuxna som skjuter och de ska vara nyktra. Användningen av skyddsglasögon vill jag också lyfta fram, både gällande de som skjuter och de som är i närheten, säger Herrgård.

Diskussion om artikeln