Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”De riktiga hjältarna i EM” – fint pris till Simon Kjær och läkarteamet som räddade Christian Eriksen

Från 2021
Christian Eriksen får läkarhjälp samtidigt som lagkamraterna står i en ring runt.
Bild: EPA-EFE/Friedemann Vogel

I år går Uefa President´s Award till den danske landslagskaptenen Simon Kjær och läkarteamet som fanns på plats på Parken den 12 juni. I år sträcker sig utmärkelsen bortom fotbollen, säger Uefas president Aleksander Ceferin.

Uefa President´s Award introducerades 1998 och ges till en person som befrämjar fotbollens utveckling och framgång. I år delas priset mellan nio olika personer: Simon Kjær och läkarna som räddade livet på Christian Eriksen.

Läkarteamet får priset för sitt snabba agerande när man återupplivade Eriksen på planen och Kjær prisas för sin del i arbetet och för de ledaregenskaper han visade upp.

– Det är en stor ära för mig att dela ut det här priset. De är de riktiga hjältarna i EM. I år sträcker sig utmärkelsen bortom fotbollen, påminner oss om hur dyrbart livet är och sätter allt i våra liv i ett tydligt perspektiv, säger Uefas president Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.

Christian Eriksen drabbades av hjärtstillestånd i slutet av den första halvleken i EM-premiären mot Finland.

Simon Kjær var en av de första spelarna som var framme hos Eriksen. Han inledde hjärt- och lungräddningen samtidigt som han kallade på den medicinska personalen.

Simon Kjaer keräsi joukkueensa pelaajan ympärille.
Bild: Tomi Hänninen

"Försöker leda laget i alla aspekter av livet"

Kjær såg också till att spelarna bildade en mur runt Eriksen när läkarna gjorde sitt jobb på planen
– Det här är något som vi kommer att bära med oss under resten av livet. Laget reagerade tillsammans och vi gjorde allt för att kunna vara till så stor hjälp som möjligt. Jag försöker leda laget i alla aspekter av livet, både på och utanför plan, säger Kjær.

Efter Kjærs första insats dröjde det inte länge innan läkarna var framme hos Eriksen.

– Alla visste sin roll och vad de skulle göra. Vi lät inte känslorna styra. Efteråt var vi precis som alla andra väldigt glada och stolta över resultatet, säger Mogens Kreutzfeldt som var chefsläkare på Parken.

Simon Kjær och läkarteamet kommer att ta emot priset på torsdag. Christian Eriksen tackar också alla för deras insats på Parken den 12 juni.

– Ni gjorde ett fantastiskt arbete och räddade livet på mig. Jag vill också tacka min vän och kapten Simon och mina lagkamrater för allt stöd både den 12 juni och efteråt, säger han.

Pristagare:

Simon Kjær
Mogens Kreutzfeldt
Frederik Flensted
Anders Boesen
Peder Ersgaard
Jens Kleinefeld
Valentin Velikov
Morten Boesen
Morten Skjoldager

Diskussion om artikeln