Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rolling Stones-trummisen Charlie Watts har dött

Från 2021
Uppdaterad 24.08.2021 21:39.
Charlie Watts, trummisen i det legendariska rockbandet The Rolling Stones, fotograferad på scen år 2019 under ett av bandets gig i Texas.
Bildtext Charlie Watts blev 80 år gammal.
Bild: AFP / Lehtikuva

Charlie Watts, trummisen i det legendariska rockbandet The Rolling Stones har dött. Watts talesperson Bernard Doherty bekräftade dödsbudet på tisdagen.

Brittiska Watts blev 80 år gammal. Watts uppgav tidigare i år att han inte deltar i bandets turné i USA på grund av hälsoskäl.

"Det är med stor sorg som vi meddelar att vår kära Charlie Watts har dött. Han somnade in fridfullt på ett sjukhus i London omringad av sin familj tidigare i dag. Charlie var en älskad make, far och morfar och en av sin generations bästa trummisar", sa Doherty i ett pressmeddelande.

Watts var rocklegenden som älskade jazz

Charlie Watts föddes i London år 1941. Han hade studerat konst och skulle börja jobba med grafisk design, men började sedan spela trummor på klubbar i London i början av 1960-talet. Det var där som han träffade Brian Jones, Mick Jagger och Keith Richards.

The Rolling Stones early in their career, taken on September 20, 1964.
Bildtext The Rolling Stones, det vill säga Bill Wyman, Charlie Watts, Mick Jagger, Brian Jones och Keith Richards fotograferade i september år 1964.
Bild: AOP

Watts gick med i bandet The Rolling Stones i januari 1963. Watts var en av bandets mest långvariga och mest centrala medlemmar tillsammans med Mick Jagger och Keith Richards. Watts beskrevs ofta som den tystlåtna och elegant klädda medlemmen i bandet.

Enligt Watts startade The Rolling Stones "som vita killar från England som spelade afroamerikansk musik", men bandet utvecklade snabbt ett eget och distinktivt sound.

The Rolling Stones.
Bildtext Charlie Watts, Keith Richards, Mick Jagger och Ron Wood, eller The Rolling Stones år 2005.
Bild: AOP

Under sina tidiga år som trummis spelade Watts jazz och han förlorade aldrig sin kärlek till genren under åren. Watts ledde jazzband och hade olika sidoprojekt med olika jazzensemblen.

År 2016 listade tidningen Rolling Stone Watts som den 12:e bästa trummisen i världen någonsin.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln