Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stor blåvit glädje i sista gruppspelsmatchen – Finland lämnar EM som ett vinnande lag

Från 2021
Suomen naisten lentopallomaajoukkue tuulettaa.
Bild: CEV

Finland satte stopp för sin förlustsvit när man avslutade gruppspelet i EM mot Rumänien. Laget förlorade första set men vände sedan på matchen och vann med 3–1.

Finlands EM har gått i moll och efter fyra raka förluster stod det klart att laget inte skulle gå vidare från gruppspelet. Finland hade därmed bara äran att spela för i den avslutande gruppspelsmatchen, medan kvällens motståndare Rumänien fortfarande hade chans till avancemang.

De finländska spelarna såg ändå till att göra det bästa av situationen och avslutade mästerskapet på bästa sätt.

– Naturligtvis ville vi göra en bättre turnering och vi började hitta vårt spel först i sista matchen. Det var för sent men vi vill vara med också i framtida turneringar och det börjar vi jobba för nu, säger Piia Korhonen efter matchen.

Det fanns positiva tendenser i Finlands insats även om man förlorade det första setet, men i andra fick man spelet att flyta. Finland hade grepp om setet från början till slut och vann det med 25–22.

I tredje set bjöd Finland sedan på drömspel och framför allt Kaisa Alanko och Anna Czakan var vassa. Laget hade en stor ledning och såg ut att gå mot en komfortabel seger, men sedan gjorde spelarna det svårt för sig själva och släppte in Rumänien i matchen.

I ett huj hämtade Rumänien in Finlands stora ledning och utjämnade till 21–21. De finländska spelarna klarade ändå av att skaka av sig det missödet och vann till slut setet med 25–22.

Fjärde set påminde sedan mycket om det tredje men med en väsentlig skillnad. Finland hade lärt sig av misstaget tidigare och höll nu sin ledning. Rumänien hade inget att sätta emot och jublande finländska spelare spelade hem setet med 25–22.

– Vi attackerade bättre efter första set och hittade andra lösningar, säger Korhonen.

Resultatet gjorde att Rumänien tappade sin chans till avancemang. Turkiet, Holland, Ukraina och Sverige går i stället vidare till åttondelsfinal.

Resultat:

Rumänien – Finland 1–3 (25–18, 22–25, 22–25, 22–25)