Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Aino Tapola först ut bland de finländska paralympiska idrottarna – förlorade första matchen mot brasiliansk spelare

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Tapola kärsi pöytätenniksen avausottelussa tappion brasilialaiselle Catia Oliveiralle - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Bordtennisspelaren Aino Tapola var den första finländaren ut i elden i Paralympiska sommarspelen i Tokyo. Tapola, som spelar i WS1–2-klassen förlorade med 1–3 i set mot brasilianskan Catia Oliveira.

Aino Tapola förlorade mot den brasilianska VM-tvåan Catia Oliveira i WS1–2-klassen med siffrorna 4–11, 11–7, 8–11, 8–11. Finländaren var missnöjd med sin insats eftersom hon tyckte att segern fanns inom räckhåll.

– Jag hade alla chanser att vinna. Störande att jag gick i lås i början av seten och inte genast kom med i matchbilden. Seten var jämna, men min slutspurt kom i gång för sent, säger Tapola för Yle Urheilu efter sin inledande match i Paralympiska spelen.

Trots att Tapola överlag var missnöjd, fanns det ändå ljusglimtar i det egna spelet.

– Underskruven bet bra, den borde jag ha odlat mera. Men jag lyckades inte fixa fördelar åt mig på egen serve.

Historisk

Oberoende av hur det går för Tapola har hon redan nu skrivit ett stycke finländsk historia. 24-åringen är den första kvinnliga paralympiska bordtennisspelaren. Hon säger att debuten var en fin upplevelse, men att nervositeten spelade henne ett spratt.

– Fint att vara här. Men det är ganska spännande. Får se om om nervositeten släpper och spelandet börjar bli roligt igen, säger Tapola.

Finländarens tränare Martti Autiovar tudelad efter adeptens OS-debut.

– Å ena sidan visste vi att motståndaren hör till världseliten, å andra sidan fanns möjligheter att vinna, så lite harmar det nog.

Tapola var den klart mindre rutinerade idrottaren i matchen. Tapola har färre än tio internationella tävlingar bakom sig och kirrade OS-biljetten först för drygt två månader sedan genom att vinna en kvalturnering.

– Hon håller hög nivå och det var en bra match där hon lyckades pressa sin motståndare. Så visst är jag stolt, säger Autio.

Tapolas matcher fortsätter på torsdagen när finländaren möter Polens Dorota Buclaw. För att avancera till kvartsfinal måste Tapola besegra sin polska motståndare.

– Går ut för att vinna. För två år sedan möttes vi i EM och sedan dess har jag gått framåt mycket. Med tanke på hur bra jag jag kunde spela mot dagens motståndare så måste följande match vinnas, säger Tapola.