Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Miljögifter i modersmjölken ska undersökas – THL söker ammande mammor bland annat i Helsingfors

Från 2021
Uppdaterad 25.08.2021 15:34.
6 päivän ikäinen tyttö imee rintaa imetystyynyn päällä.
Bildtext THL hoppas hitta ammande mammor i bl.a. Helsingfors som kan avvara lite mjölk för forskningen.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

En undersökning om miljögifter i modersmjölk ska genomföras i Finland. Institutet för hälsa och välfärd THL söker mammor som vill delta.

Forskare vid tre universitet vill ta reda på hur ammande mammor och deras barn utsätts för miljögifter.

Undersökningen görs i Helsingfors, Kuopio och Rovaniemi och det är på de orterna som THL hoppas hitta deltagande mammor, 100 per ort.

Deltagarna förväntas under några veckors tid samla totalt en deciliter mjölk i en provflaska. De ska också ge uppgifter om sin kost. THL påpekar att mammorna ska ta tillvara bara överloppsmjölk.

Här finns THL:s meddelande om undersökningen.

Undersöker förekomst och koppling till maten

Proverna undersöks vid universitetet i Kuopio. Forskarna vill bland annat granska förekomsten av dioxiner och PCB samt rester av flamskyddsmedel, fluorerade ytbehandlingsmedel och plaster. Det här är miljögifter med stor spridning i finländarnas omgivningar, bland annat i fisk från Östersjön.

– Undersökningen hjälper oss att se hur exponeringen för miljögifter har förändrats, hurdant samband den har till kosten och hur man kan minska den, säger forskningsprofessor Hannu Kiviranta vid THL.

THL påpekar att man redan nu vet att mängden miljögifter i modersmjölken har minskat under de senaste årtiondena och att halterna numera är låga. Saken har undersökts fortgående sedan 1980-talet.

Diskussion om artikeln