Läkare i Vasa rasar mot nytt dyrt patientdatasystem: "Halvfärdigt system till astronomiska kostnader"
Ett planerat patientdatasystem i hundramiljonersklassen väcker hårt motstånd bara ett par veckor innan det ska klubbas igenom av Vasa sjukvårdsdistrikt. Nu motsätter sig också 44 läkare i Vasa affären med amerikanska Cerner-bolaget. Idag, torsdag hålls stormöte mellan läkarna och ledningen för sjukvårdsdistriktet.

Läkarupproret började redan ifjol i Norra Karelen. Då gick 44 läkare ut i offentligheten och krävde att sjukvårdsdistriktet i Norra Karelen - kallat Siun Sote - skulle tänka om; att det finns både billigare och bättre inhemska alternativ.
Senaste vecka skruvades trycket upp rejält; då hade hela 181 läkare inom Siun Sote-området sällat sig till uppropet om att Cerner-projektet bör läggas på is.
Och senaste veckoslut nådde protesterna Österbotten. 44 läkare skrev en insändare i de österbottniska tidningarna där de kräver att Vasa sjukvårdsdistrikt ska tänka om med sjukhusets datasystem. Därav dagens hastigt inkallade möte.
Pandoras ask öppnas
Det som förenar läkarna i Joensuu i Norra Karelen och Vasa är att båda sjukvårdsdistrikten har gått in för en jätteupphandling på närmare 300 miljoner euro; leverantör är amerikanska Cerner. Två andra sjukvårdsdistrikt - Mellersta Finland och Södra Savolax - deltar i den gemensamma affären.
Men nu, i sista ögonblicket före de slutliga besluten ska tas, öppnas plötsligt Pandoras ask. Under det senaste året har planeringsskedet av Cerners system pågått med slutresultatet att en ansenlig del av läkarkåren ser sig tvungna att ryta till.
Kritiken är hård. Läkarna i Vasa ifrågasätter det mesta. De menar att hela systemet är uppbyggt för amerikanska förhållanden, inte nordiska.
Budgeten sväller
De påpekar att de sjukvårdsdistrikt som nu gått in för upphandlingen inte är naturliga samarbetsområden för Österbotten. Vasas specialupptgningsområdes centralort är Åbo. Åbo är inte med i upphandlingen. Samma gäller för Karleby och Seinäjoki; de här närområdena till Vasa är inte heller med. Lika litet som samarbetssjukhusen i Tammerfors och Helsingfors, som ju har gått in för likaså kritiserade patientdatasystemet Apotti.
Och så är det pengarna. Enligt de senaste uppgifterna via tidningen Karjalainen har den ursprungliga slutsumman för projektet på tio år redan stigit från 286 miljoner till nästan 350 miljoner. Ingen sådan information finns tillgänglig på projektets hemsidor; där står det fortsättningsvis om de inbesparingar som kommer att göras tack vare ökad effektivitet.
Hemlighetsmakeri
De 44 läkarna menar att besluten nu görs med väldigt bristfällig information och att hela processen präglats av hemlighetsmakeri. När Vasabladet intervjuar en av läkarna vill hen vara anonym; det är för känsligt, ingen vill kommentera offentligt.
Samma gäller när en person inom projektet kontaktar Svenska Yle via mejl. Också anonymt.
I den rädslans kultur som tycks prägla processen med skattemedel är det kanske inte överraskande att sjukvårdsdistriktets ordförande Hans Frantz säger till Vasabladet att kritiken, brevet från läkarna var oväntat.
Dagens möte öppnar kanske för en bättre kommunikation mellan ledning och verkstadsgolv. Men det brådskar. Sjukvårdsdistriktets fullmäktige tar slutgiltigt ställning till upphandlingen om drygt två veckor, den 13:e september.