Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yles HD-kanaler får nya kanalplatser i kabelnätet den 31 augusti 2021

Från 2021
Logotyper för Yles HD-kanaler
Bild: Yle

Yles HD-kanaler Yle TV1 HD, Yle TV2 HD samt Yle Teema HD & Fem HD finns inom kort på kanalplatserna 1, 2 och 5. Det här gäller hushåll med kabel-tv.

Den 31 augusti 2021 ändras kanalplatserna i kabel-tv-nätet så att de avgiftsfria kanalernas högupplösta versioner kommer först i kanalförteckningen. I hushåll med kabel-tv kommer Yles HD-kanaler, det vill säga Yle TV1 HD, Yle TV2 HD samt Yle Teema HD & Yle Fem HD, att finnas på kanalplatserna 1, 2 och 5 i fortsättningen. 

Yles SD-kanaler, det vill säga kanaler med standardupplösning, flyttar till kanalplatserna 21, 22 och 25 i kabelnäten.

Ändringen gäller endast kabelnäten och berör alltså inte distributionen av sändningar med antenn eller IPTV-sändningar. Ingen tv-kanal försvinner ur utbudet – kanalerna byter bara plats med varann i kanallistan. 

Ändringen sker i alla kabel-tv-nät och gäller alla avgiftsfria tv-kanaler. Orsaken till ändringen är utvecklingen av tv-tekniken och mottagarna: i dag är den högupplösta bilden som ger en betydligt bättre bild än den traditionella, vanlig. Majoriteten av de personer som tittar på kabel-tv-nätet har redan en HD-mottagare. 

Ändringen i kabel-tv-nätet inleds tisdagen den 31 augusti 2021 kl. 10 och den färdigställs samma dag.

Om din apparat inte automatiskt hittar de nya kanalplatserna lönar det sig att göra en kanalsökning på apparaten eller återställa fabriksinställningarna. I vissa kabelnät gör man samtidigt också andra tekniska förnyelser vilket förutsätter att kanalerna ställas in på nytt. Du får mer information av ditt kabel-tv-bolags kundservice eller via bolagets webbplats.

På andra språk