Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforseleverna har haft sångförbud i ett år: "För barnen har det blivit normalt att man inte får sjunga på musiklektionen"

Uppdaterad 25.08.2021 15:52.
Man med munskydd  står framför svarta tavlan i klassrum, framför sig har han färgglada plaströr.
Bildtext Andrée Ittner är lärare vid Brändö lågstadieskola. Han har precis undervisat i musik och lät då barnen spela med boom whackers.

Sedan ett år tillbaka har barnen i Helsingfors skolor inte fått sjunga på grund av coronapandemin - även om man gör det i grannkommunen. Det här har tvingat musiklärarna i staden att vara kreativa.

Samba de Janeiro flyter ut ur högtalarna i ett klassrum i Brändö lågstadieskola. Barnen sitter vid sina pulpeter med varsitt färgglatt plaströr i handen. De tittar koncentrerat på en stor skärm där färger och noter travar fram, och ibland bankar de med sina rör på pulpetkanten i takt med musiken.

Boom whackers är något som musikläraren Andrée Ittner i vanliga fall använder som en liten del av musikundervisningen. Nu har de fått en stor roll.

– Vi har också maracas, banjor, gitarrer och annat. Barnen får också ganska mycket musikteori. De får öva sig på noter och olika musikaliska begrepp.

Barnen gör allt utom att sjunga, med andra ord. Det här på grund av sångförbudet i Helsingfors skolor, som har hållit på i ett år

Varför sångförbud?

Varför har Helsingfors då ett sångförbud i skolorna? Läkare Sanna Isosomppi från Helsingfors stads epidemiologiska verksamhet berättar att man ser det som viktigt att barnen ska kunna vara i skolan och att man vill undvika återgång till distansundervisning.

Sanna Isosomppi, Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri.
Bildtext Läkare Sanna Isosomppi från Helsingfors stads epidemiologiska verksamhet.

– Vi granskar hela tiden läget och identifierar situationer där risken för smitta är hög.

En sådan situation är när en hel grupp med barn samtidigt sjunger.

– Det sprids mycket aerosolpartiklar och droppar i luften när man sjunger. Därför kan det inte nu tillåtas, säger Isosomppi.

I Esbo sjunger man

I till exempel Esbo får barnen sjunga i skolorna.

Barbro Högström som är direktör för svenska bildningstjänster vid Esbo stad berättar att det inte i Esbo finns något entydigt förbud i skolorna när det gäller sång, men att man måste se till att det sker tryggt.

Det innebär att det används munskydd i skolorna och att de i mån av möjlighet håller avstånd.

– Läroplansenlig undervisning ska genomföras också under rådande omständigheter, säger Högström.

Läroplanen då?

Sång är något som ingår i läroplanen, som direktör Barbro Högström från Esbo stad konstaterade. Hur tänker man kring den här saken i Helsingfors?

Niclas Grönholn, som är som är direktör för den svenska servicehelheten i Helsingfors, säger så här i ett svar via e-post

"Enligt våra instruktioner (som alltid bygger på epidemiologiska enhetens rekommendationer) är det för närvarande inte tillåtet att sjunga eller spela blåsinstrument i skolan. Så länge sång och att spela blåsinstrument inte är tillåtet, undervisas andra delområden inom musiken. Sång är, trots allt, bara en del av läroplansinnehållet för ämnet musik, men då det igen blir möjligt och tillåtet att sjunga gör vi naturligtvis det."

Hur tänker Helsingfors?

Vad säger Sanna Isosomppi om varför man har gått en annan väg i Helsingfors än i de omgivande städerna när det gäller sång i skolorna?

– Det här är vår bedömning av läget. Vi tycker att det här kan vara ett effektivt sätt bland flera andra att se till att närundervisningen kan tryggas, säger Isosomppi.

Hon vill understryka att de som fattar besluten nog förstår att sång är viktigt för barn och unga. Därför ändrar de på rekommendationen så fort det går.

Isosomppi säger sig se ganska positivt på läget när det gäller att kunna lyfta sångförbudet.

Maracas
Bildtext Blir barnen i Helsingfors virtuoser på maracas?

– Vaccinationerna hos över tolvåringarna och hos föräldrarna till de yngre barnen har gått så bra att jag tror att det bara handlar om veckor.

Ifall man då samtidigt kommer att ta bort förbudet hos alla åldersgrupper eller bara vissa kan hon inte svara på.

Sorgligt

Tillbaka till musikläraren på Brändö, som ser fram emot dagen då sångförbudet i Helsingfors skolor upphävs. Andrée Ittner understryker att sången är en viktig del av musikundervisningen och att hans jobb kommer att bli lättare den dag barnen igen får sjunga - men att den också har många andra betydelser.

– Sjungandet ger glädje och bygger upp samhörighet med gruppen. De blir en kör när de sjunger tillsammans. Det är en sak jag saknar, säger Ittner.

Barnen har inte heller haft möjlighet att öva sina röster, att träna på att hålla tonen och att sjunga i stämmor.

– De får uppleva olika typer av körer och sång genom att lyssna och se hur man kan sjunga, genom att vi använder digitalt material. Men själva får de inte göra det.

Man står framför svarta tavlan i klassrum, framför sig har han färgglada plaströr.
Bildtext Andrée Ittner ser fram emot den dag hans elever i Brändö lågstadieskola ska få sjunga igen.

Ittner försöker skapa glädje och gruppkänsla genom att låta barnen spela instrument tillsammans och skapa musik.

– Det som också faller bort är upplevelsen av att sjunga tillsammans med de andra klasserna på skolavslutningarna. I stället måste lärarna vara kreativa och kompensera med skådespel och spelande på instrument.

För en vuxen låter det här sorgligt. Ittner håller med, men påminner om att barn är väldigt anpassningsbara.

– Om man visar glädjen med instrumenten kan de få en liknande känsla från det som vi vet att man kan få genom sång.