Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS-chef i HS: Är det vettigt att coronatesta friska människor då primärvården går på knä?

Lasse Lehtonen, direktör för diagnostiken, HUS
Bildtext Lasse Lehtonen undrar varför friska personer testas.

Diagnostikchefen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Lasse Lehtonen, riktar hård kritik mot regeringens oförmåga att enas om en ny coronastrategi.

Bakgrunden till Lehtonens kritik är det faktum att primärvården i HUS börjar nå toppen för vad den klarar av - personalen räcker inte till då coronatestandet och spårandet kräver personal.

I går anmälde sig rekordmånga eller närapå 25 000 personer till coronatest. Det är 10 000 fler än vad HUS kan testa per dygn, säger Lehtonen till Helsingin Sanomat.

– Vi klarar av att testa 15 000 personer.

Testningen blir överbelastad på grund av att också exponerade testas, det vill säga personer som utsatts för smitta, men som inte nödvändigtvis smittats. De sitter i karantän, men kan förkorta karantänen till 6 dagar genom ett negativt test.

– Än så länge klarar vi av belastningen med nöd och näppe, men nu börjar nog regeringens testa och spåra-strategi knaka i fogarna, säger Lehtonen.

Coronabekämpningen belastar primärvården hårt: "Vi kan inte slopa restriktionerna ännu"

Färre svårt sjuka, men trycket på primärvården minskar inte.

Vettigt ett testa friska?

Han undrar om det ur folkhälsosynvinkel är vettigt att testa friska människor, då sjuka blir utan service i primärvården?

I dagens läge ska en person testa sig vid minsta symptom - också dubbelvaccinerade, vilket ytterligare ökar trycket på testningskapaciteten.

Lehtonen har ingen aning om när regeringen publicerar en ny coronastrategi.

- Vi är besvikna på att Social- och hälsovårdsministeriet inte att fått ut ett nytt strategipapper. Många har väntat på det sedan början av augusti. Nu lär det vara på remiss, vilket kanske betyder att man är oenig om saken.

Nu testar allt yngre positivt för corona, och viruset sprids bland grundskoleelever. Fyra procent av av de grundskoleelever som testas, är smittade. För medelålders människor är andelen knappt 2 procent.