Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Nordisk kyrkomusik 2021 är både medeltida röster och smattrande jazz – i år är Helsingfors värd för evenemanget

Från 2021
kvinnor med musikinstrument mot mörk bakgrund
Bildtext Isländska kvartetten Umbra Ensemble uppträder med egen konsert och i festmässan vid Nordisk Kyrkomusiksymposium 2021 i Helsingfors.
Bild: Lilja Birgisdóttir

Nordiskt kyrkomusiksymposium blir en coronaanpassad musikfest med deltagare från hela Norden. Kvartetten Umbra Ensemble från Island kommer att bjuda på spännande musik, bland annat från den isländska och europeiska medeltiden. Vad sägs till exempel om musik av den medeltida tonsättaren Hildegard von Bingen?

Från Sverige medverkar den sammansvetsade medeltidsensemblen Schola Gothia. Norge har valt att sända sin högintressanta duo Vox Humana. Danmark representeras av den synnerliga aktiva och framgångsrika duon MM.

– En ensemble från Göteborg, som var på väg hit, beslöt att i stället göra konserten på hemmaplan och då passar vi självfallet på att plocka upp den i vårt streamingflöde, säger projektkoordinator Håkan Wikman.

Nyskriven fanfar med stänk av jazz

Vid dagens invigning och öppningskonserten torsdag 26.8 är det uruppförande för Fredrik Erlandssons Symposiefanfar som han komponerat speciellt för symposiet.

– Fanfaren är skriven för orgel och trumpet. Den bygger på så kallade "Coltrane changes", en slags ackordföljd i flera tonarter som är vanlig inom jazzmusik. Detta kombineras med klangen av en traditionell kyrkorgel och smattrande trumpetsignaler, förklarar Erlandsson.

Han spelar själv trumpet och Niels Burgmann spelar orgel. Det här är första gången Fredrik Erlandsson, Jomala, är med på kyrkomusiksymposium så han vet inte vad som kan väntas.

– Som jazzmusiker känner jag mig ofta som en katt bland hermeliner, men den här fanfaren kanske släpper in mig i finrummet, säger Erlandsson skämtsamt.

man med trumpet
Bildtext Fredrik Erlandsson har komponerat symposiets fanfar.
Bild: Stefan Öhberg

Erlandsson är utbildad jazztrumpetare från Musikhögskolan i Stockholm och jobbar till vardags som församlingsmusiker i Jomala församling på Åland.

Alternativa arrangemang

Det Nordiska Kyrkomusiksymposiet ordnas vart fjärde år i de olika nordiska länderna. År 2020 stod Finland och Helsingfors i tur och avsikten var att ordna symposiet i början av september.

– Coronapandemin härjade som bekant redan då vilket gjorde att de lokala arrangörerna, Finlands Kantor-organistförbund, beslöt att flytta fram symposiet med ett år, förklarar projektkoordinator Håkan Wikman.

Redan detta föranledde vidlyftiga arrangemang. Att flytta ett helt symposium i centrala Helsingfors med ett helt år var en utmaning i sig. Nya datum för symposiet var 26-29.8.2021. Försommaren 2021 såg coronaläget rätt ljust ut för att sedan försämras avsevärt. Arrangören ville dock in i det sista tro på ett fysiskt evenemang.

Med endast dryga två veckor kvar till evenemanget drogs det ändå i nödbromsen. Beslutet togs att symposiet ordnas utan publik på plats. Förutsättningar för att strömma en del av konserterna skulle utredas. 

– Att på två veckor ställa om och ställa in 35 konserter, drygt 20 verkstäder och en not- och instrumentutställning med drygt 20 utställare är en mardröm för vilken organisatör som helst. Totalt över 100 artister och medverkanden ska bokas om, konsertprogram förkortas, lokaler bokas och avbokas, streamingtjänster avtalas och alla tidtabeller göras om, berättar Wikman.

Från att ha varit ett evenemang med 35 gratiskonserter har symposiet nu blivit ett strömmat, gratis evenemang på nätet med 19 framträdanden. Samtliga verkstäder är inställda och så även notutställningen.

– Konsertutbudet vi skrapat ihop på den här korta tiden är väldigt varierande och mångsidigt så jag tror och hoppas att vi ändå ska lyckas erbjuda ett intressant symposieutbud, öppet för alla och envar. Men nog ser vi redan fram emot att kunna mötas fysiskt vid nästa symposium i Danmark hösten 2024.

Kuvassa on näkymä Helsingin Senaatintorilta 3. kesäkuuta 2020.
Bildtext En del av konserterna strömmas från Helsingfors domkyrka.
Bild: Silja Viitala / Yle

Mångsysslare och tusenkonstnärer

Det första Nordiska Kyrkomusiksymposiet ordnades på 1930-talet och har sedan dess kommit att bli ett betydelsefullt evenemang på den nordiska kyrkomusikkartan.

Symposiet vill lyfta fram dagens och framtidens kyrkomusiker i rollen som mångsysslare och tusenkonstnärer i en omgivning stadd i förändring, med växande och växlande krav. 

– Vi strävar efter att erbjuda ett så högklassigt och mångsidigt symposieprogram som vi bara kan. Ett utbud som ska ge våra kolleger stimulans och inspiration i det viktiga musikarbete som görs runt om i Norden, säger Pia Bengts, president för Nordiska Kyrkomusikrådet.

Tyngdpunkten i programutbudet ligger på den nya finländska kyrkomusiken.

Umbra Ensemble hämtar upp skatter ur gamla källor

Umbra Ensemble från Island började arbeta tillsammans 2014, utifrån ett gemensamt intresse för gammal och medeltida musik, från Island och från andra länder.

– Vi jobbar tätt ihop och utvecklar alla arrangemang tillsammans, också då vi komponerar från ”scratch”, mycket som garage- och rockband arbetar, förklarar Alexandra Kjeld som är en av musikerna i kvartetten.

Umbra Ensemble består av fyra professionella musiker med mångfacetterad bakgrund inom olika områden, både musikaliskt och annars, vilket Kjeld menar ökar kreativiteten och gör deras sound unikt. De satsar också starkt på sången och rösterna som ett framträdande element, i både sekulär och sakral musik.

– Vi strävar alltid efter att börja från den tidigast dokumenterade källan, vilket betyder att vi ägnar mycket tid åt att läsa böcker, gå igenom manuskript och andra texter. Med gammal musik har man mycket lite att gå efter, ibland bara melodin eller en del av den, berättar Kjeld.

På fredagens konsert kommer Umbra Ensemble att framföra sakral musik från Island och de nordiska länderna samt musik från Tyskland av Hildegard von Bingen. De framför också musik från Katalonien utifrån Llibre Vermell-manuskripten av Montserrat, som är en samling andaktstexter och medeltida sånger.

Ensemblen framför även en nyskriven isländsk hymn av Arngerður María Árnadóttir, Í svörtum himingeimi, (In a black space) som också ingår i festhögmässans program på söndag. Festhögmässan kommer att streamas på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt
Den direktsända festmässan från Johanneskyrkan i Helsingfors kan ses på Arenan söndag 29.8 kl 12. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kyrkomusiken för kyrkan framåt

Nils-Gunnar Karlson är förbundsordförande för Kyrkomusikernas Riksförbund i Sverige och lyfter fram vikten av kyrkomusiker.

– Kyrkomusiken för kyrkan framåt. Vad vore kyrkan utan musik? Här förenas både tradition och nyskapande i kyrkomusiken. I luthersk tradition är kyrkomusiken en viktig del av förkunnelsen som placeras jämte teologin. Vi ska vara stolta i våra roller som organister, kantorer och körledare.

man med glasögon
Bildtext Nils-Gunnar Karlson representerar kyrkomusikerna i Sverige.
Bild: Fredrik Topplund

Nils-Gunnar Karlson konstaterar att tiden med pandemin har varit svår ute i församlingarna. Det har varit svårt att samla körer, det har varit inställda gudstjänster och många restriktioner att följa. Det har varit lätt att tappa modet.

– Jag tror att det som nu sker ändå är en parentes i kyrkans och kyrkomusikens långa historia, säger han.

Nils-Gunnar Karlson ser att det finns många möjligheter till nystart framöver. Han tror att kyrkomusiken har en ljus framtid och kommer med en uppmuntrande uppmaning.

– Kyrkomusiker i hela Norden! Fortsätt att vara bärare av ett annorlunda språk, kyrkomusikens språk. Och var stolt över din egen roll som kyrkomusiker och att Du och Din musik för kyrkan framåt!

Festmässa i Johanneskyrkan

Den avslutande festhögmässan strömmas direkt på Arenan söndag 29.8 kl. 12 och sänds även 12.9 som en samnordisk tv-sändning i Finland, Sverige, Danmark och Norge.

Konserterna strömmas kvällstid direkt från Helsingfors domkyrka från torsdag 26 augusti till lördag 28 augusti. Dessutom kommer videoklipp som tangerar symposiets verkstadsteman att läggas upp på symposiets hemsida.

Program och konsertlänkar hittar du här: NORDISKT KYRKOMUSIKSYMPOSIUM – 26-29.8.2021 Helsingfors I Finland (nks2020.fi)

Johanneskyrkan i Helsingfors
Bildtext Festmässan från Nordiskt kyrkomusiksymposium ordnas i Johanneskyrkan i Helsingfors.
Bild: Fred Wilén/YLE

Diskussion om artikeln