Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Information om coronavaccinationen på sex språk i Konstfabriken - vaccinationerna flyttar till Näse hälsostation i september

Ingång till konstfabriken i Borgå
Bildtext Vaccinationerna flyttar från Konstfabriken till Näse hälsostation i september.

På måndag ordnas en flerspråkig diskussion om coronavaccinet och -vaccinationerna i Konstfabriken i Borgå. Den 8 september flyttar vaccinationerna till Näse hälsostation.

Måndagen den 30 augusti klockan 14–17.30 kan man i samband med walk in-vaccinationer diskutera vaccinet på finska, svenska, engelska, franska, ryska och arabiska.

Möjligheten att diskutera riktas till personer med invandrarbakgrund, men också andra som vill diskutera vaccinationen.

"Vi har nu tillräckligt med vacciner och personal som ger vaccinationer. Vi hoppas att alla personer över 12 tar det första coronavaccinet i Konstfabriken, alltså senast den 3 september. De som vaccineras nu får det andra vaccinet i oktober, och ju högre vaccinationsgrad vi har desto fortare kan vi förhoppningsvis övergå till ett mer normalt liv", säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen på stadens webbplats.

I synnerhet vaccinationstäckningen för personer i mellan 20 och 30 år kunde förbättras ytterligare. Staden hoppas också att vaccinationstäckningen i alla åldersgrupper ska stiga till minst 80 procent.

Vaccinationsplatsen byts i september

Coronavaccinationerna pågår i Konstfabriken fram till den 3 september. Man kan boka en tid på förhand eller komma utan tidsbeställning till walk in-vaccinationer.

Vaccinationerna fortsätter sedan onsdagen den 8 september i Näse hälsostation två vardagskvällar per vecka och på lördagar.

I Näse ges i huvudsak den andra dosen coronavaccin, men det finns vaccinationstider också för den som vill ta den första dosen.

När vaccinationsplatsen byts från Konstfabriken till Näse hälsostation, ändras vaccinationsplatsens namn i tidsbeställningssystemet.

Systemet skickar påminnelsen genom ett textmeddelande om vaccinationstiden och platsen.

"Det här borde fungera rätt, men vi vill ändå påminna att alla vaccinationer fram till den 3 september ges i Konstfabriken och från och med den 8 september i Näse hälsostation. Klockslaget och datumet är med säkerhet rätt i textmeddelandet", säger servicechef Heli Sjöblom.

Coronavaccinationsintyget från Kanta – uppgifter saknas fortfarande

Över 90 procent av vaccinationsuppgifterna har överförts till Kantatjänsten, men informationsöverföringen pågår fortfarande.

Problemet i systemet omfattar hela landet och arbetet för att lösa det pågår som bäst.

"Även om vaccinationsuppgiften saknas i Kanta har den registrerats i vårt patientdatasystem", säger utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

Om du behöver ett intyg, till exempel för en resa, kan du ringa till vaccinationslinjen på numret 040 145 5000. Numret är kopplat till en återuppringningstjänst.

"Vissa fel kan vi korrigera, men en del inte. Om vi inte kan rätta till uppgifterna så att coronavaccinationsintyget överförs rätt till Kantasidorna, skriver vi ett coronavaccinationsintyg från THL, som kan hämtas antingen från Konstfabriken eller Näse hälsostation", säger Blomberg.

Vaccination genom tidsbeställning eller som walk in-vaccination

Boka vaccinationstid på adressen www.coronavaccinbokning.fi eller per telefon på numret 040 145 5000.

Walk in-vaccination utan tidsbeställning i Konstfabriken ges måndagar, torsdagar och fredagar fram till den 3 september klockan 10–16 (cirka 150 vaccindoser/dag).

Måndagen 30.8 fortsätter walk in -vaccinationen till kl. 17.30.