Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalevaspelskval i Schweiz – trestegsdamerna Mäkelä och Salminen jagar FM-final på Lausannes Diamond League-gala

Från 2021
Uppdaterad 25.08.2021 19:05.
Kristiina Mäkelä och Senni Salminen hälsar på varandra.
Bildtext Senni Salminen och Kristiina Mäkelä tävlar i Lausanne i morgon (arkivbild).
Bild: Jaakko Stenroos / AOP

Trestegshopparna Kristiina Mäkelä och Senni Salminen får mäta sig med världsstjärnor i samband med Lausannes Diamond League-gala på torsdagen. Under de tre första rundorna hoppar den blåvita duon också om finalplatser i Kalevaspelen.

De tre första hopprundorna i morgondagens Diamond League-trestegstävling för damer kommer alltså att fungera som en kvaltävling till Kalevaspelen i Tammerfors.

Detta förstås enbart för den finländska duon Kristiina Mäkelä och Senni Salminen, som bjudits in till den högklassiga tävlingen i Schweiz. Specialarrangemangen är möjliga efter beslut av Kalevaspelens domarråd.

Hopparduon befrias därmed från spelens kval, och jagar en FM-finalplats i samband med de tre första rundorna i Lausanne i morgon. Finalplatsen är fixad om man fixar finalgränsen 12,50 – vilket är runt ett par meter mindre än vad Mäkelä och Salminen klarat av.

Däremot kommer man ändå att ta med tolv hoppare till söndagens final också från kvaltävlingen i Tammerfors. Finalen kan därmed ha upp till 14 hoppare.

Det var förbundets grenansvarige Tuomas Sallinen som sökte om speciallovet, med motiveringen att tre trestegstävlingar på fyra dagar, kombinerat med resande, skulle leda till en oskäligt stor skaderisk för idrottarna.

– Att våra främsta idrottare tar dig till Diamond League är viktigt för vår internationella elitidrott. För att det ska vara möjligt måste man kunna ordna speciallösningar då det finns risk för kalenderkrock, säger i sin tur friidrottsförbundets träningschef Tuomo Salonen.

Källa: Friidrottsförbundets pressmeddelande

Diskussion om artikeln