Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tjeckisk löpare död efter fall på ultralopp i Alperna – finländsk deltagare såg räddningsoperationen: "Man är väldigt skakad"

Ultralöpare springer uppför backe.
Bildtext Arkivbild från Ultra-Trail du Mont Blanc.

En tjeckisk ultralöpare avled efter ett fall nedför en brant i samband med en tävling i Alperna. Finländaren Tomi Mikkola är skakad efter att ha löpt förbi platsen en stund efter den tragiska olyckan. "Jag har svårt att sätta ord på mina känslor", säger han till Yle Urheilu.

I franska och italienska Alperna pågår som bäst Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB)-ultraloppsveckan, som innehåller flera olika tävlingar. Tidigt på onsdagen kom arrangörerna med tragiska nyheter.

Från arrangörshåll berättade man att en tjeckisk man, som deltagit på det 145 kilometer långa TDS-loppet, avlidit till följd av sina skador från ett fall från en brant backe med namnet Passeur de Pralogna, 62,3 kilometer in i loppet.

Detta är den första dödsolyckan i UTMB:s 19-åriga historia.

De 293 löpare som hunnit passera olycksplatsen fick fullfölja loppet, medan de runt 1 200 andra deltagarna tvingades avbryta.

"Alla är trötta vid den platsen"

Finländaren Tomi Mikkola deltog i loppet och berättar för Yle Urheilu att han sprang förbi platsen på natten, och såg hur vårdpersonal samlats. Senare anlände också en helikopter.

– Jag insåg då att det säkert skett något allvarligt. Då jag fortsatte vidare mötte jag på mer och mer vårdpersonal, säger Mikkola, som uppskattar att ett tiotal finländare deltog.

Mikkola beskriver Passeur de Pralogna som en väldigt utmanande del av rutten.

– Alla är trötta vid det skedet, så man måste röra sig noggrant.

Efter toppen följer brant nedförslöpning på ett underlag som har en del lös sten.

– Där uppe meddelar också arrangörerna till deltagarna att det är en väldigt brant och krävande nedförsbacke till näst, man måste ha tillräckligt med krafter i benen för att klara av den. Av säkerhetsskäl finns det också säkerhetsrep i nedförsbacken.

Mikkola avbröt loppet några kilometer efter olycksplatsen, på grund av problem med energiupptagningen och kramper som började påverka andningen. Ungefär i det skedet fick han också höra de hemska nyheterna av en medtävlare.

– Just nu är man väldigt skakad, och jag har svårt att sätta ord på mina känslor. Det som hänt kommer säkert bli kvar och snurra i det undermedvetna, så pass omskakande saker fick man vara med om, avslutar Mikkola.

Hela Yle Urheilus artikel hittas här.