Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stark inledning bäddade för första segern i VM – förbundskaptenen kritiserar inställningen i andra perioden: ”Tappade greppet helt och hållet”

Petra Nieminen och Michelle Karvinen jublar.

3–0 på tavlan efter 20 minuter fick Damlejonen att slappna av i VM-matchen mot det ryska laget. Det gillade inte förbundskaptenen Pasi Mustonen. Anni Keisala räddade oss och det rättvisa resultatet hade varit 3–3 efter två perioder, säger Mustonen.

Efter två förluster mot Kanada och USA öppnade Damlejonen segerkontot i VM. Laget gick in som favorit i gruppspelsmatchen mot ROC och levererade på hög nivå i första perioden.

Susanna Tapani spräckte nollan efter drygt åtta minuter, Petra Nieminen ökade på till 2–0 efter 12:33 och Jenniina Nylund satte 3–0 fem minuter före första pausvilan.

– Vi gjorde en utmärkt första period, säger förbundskaptenen Pasi Mustonen i Discoverys sändning.

"Dans glädje och allt möjligt annat"

Efter 3–0 tappade dock de blåvita spelarna fokus och släppte in det ryska laget i matchen. Damlejonen slog bort flera passningar och Mustonen var allt annat än nöjd med det han fick se trots att laget höll sin tremålsledning.

– Andra perioden var vår sämsta i år. Målvakten Anni Keisala räddade oss och det rättvisa resultatet hade varit 3–3 efter två perioder.

– Det blev dans, glädje och allt möjligt annat i omklädningsrummet efter första perioden och vi tappade greppet helt och hållet. Det är ganska typiskt för ett ungt lag, säger Mustonen.

Anni Keisala vaktar målet mot ROC.
Bildtext Anni Keisala gjorde 13 räddningar i matchen.

Första segern ger självförtroende

I början av sista perioden fick Olga Sosina ett jätteläge att reducera men Finland klarade sig utan bakslag och i stället punkterade man matchen efter 44:50. Petra Nieminen gjorde då sitt andra mål i matchen.

– Det var viktigt att ta första vinsten och få lite självförtroende. Det var lite svängigt och det går inte längre fram i turneringen. Vi måste klara av att spela 60 minuter, säger Michelle Karvinen till Yle Sporten.

Det lär krävas när turneringen fortsätter mot Schweiz i kväll.

– Schweiz är bra men jag vill påstå att vi är ett skridskostarkare lag. Vi måste våga styra matchen och håller vi oss till spelplanen så är vi det bättre laget, säger Karvinen.

Resultat:

ROC – Finland 0–4 (0–3, 0–0, 0–1)
08:07 0–1 Susanna Tapani (Michelle Karvinen, Ronja Savolainen)
12:33 0–2 Petra Nieminen (Michelle Karvinen, Susanna Tapani)
15:21 0–3 Jenniina Nylund (Noora Tulus)
44:50 0–4 Petra Nieminen