Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vad händer efter den 31 augusti i Afghanistan? Afghaner kan fortsätta fly – men flykten ut ur landet blir inte lätt

Från 2021
En liten pojke i munskydd tittar in i kameran genom stängsel på gränsen mellan Afghanistan och Iran. I bakgrunden syns tält och två män som pratar med varandra.
Bildtext Läget vid Afghanistans gränsområden är nästan mer kaotiskt än vid Kabuls flygplats. Många försöker ta sig förbi gränskontroller som opereras av talibanerna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Många länder har slutat evakuera människor från Afghanistan eller är på väg att göra det. Den 31 augusti går tidsfristen för evakueringarna ut, men man hoppas ändå kunna evakuera människor efter det.

Massvis av afghaner hoppas ännu fly ut ur landet. Över 3,5 miljoner människor har lämnat sina hem i Afghanistan och är på flykt i landet. Enligt FN:s beräkningar väntas över 2 miljoner afghaner söka asyl eller uppehållstillstånd i andra länder.

En del afghaner har evakuerats, men många är utan pass och saknar visum och det försvårar färden ut ur landet. Talibanerna har också hindrat en del från att ta sig till flygplatsen i Kabul.

Efter den 31 augusti kommer det inte längre vara möjligt att evakuera människor via luften från Afghanistan. Talibanerna koordinerar trafiken in och ut ur alla flygplatser i Afghanistan förutom den i Kabul i nuläget. Från och med den 1 september kontrollerar talibanerna också flygplatsen i huvudstaden.

Många länder försöker nu hitta andra sätt att hjälpa människor fly från Afghanistan efter den 31 augusti.

Talibanerna övervakar gränskontrollerna – dåliga och få vägar gör flykten svår

Tidigare har många afghaner flytt på fot till exempelvis Pakistan och Iran. Många har stannat i de länderna, men en del har fortsatt färden vidare.

Det som nu försvårar läget är att talibanerna kontrollerar alla gränskontroller. Talibanerna tillåter inte afghanerna att passera gränsen om de inte har resehandlingar, vilket är något som få afghaner har.

Enligt rapporter har en del som jobbat för andra länder fått passera gränsen utan resehandlingar.

På kartan nedan kan du se Afghanistans gränskontroller. Samtliga kontroller övervakas av talibanerna. Gränskontrollerna är utmarkerade i svarta punkter.

Karta över Afghanistan och grannländerna. På kartan är flygplatserna utmarkerade samt gränskontroller som talibanerna övervakar.
Bildtext På kartan utmarkerade flygplatser. Alla flygplatser förutom Kabuls flygplats kontrolleras i nuläget av talibanerna. Efter den 31 augusti tar talibanerna över kontrollen av Kabuls flygplats. De svarta prickarna vid gränserna är gränskontroller som talibanerna övervakar.
Bild: Mapcreator / Yle

Det som också försvårar flykten ytterligare är de dåliga och otrygga vägarna i Afghanistan. Vägnätverket är bristande – exempelvis i södra Afghanistan finns få vägar, vilket gör det svårt att ta sig över gränsen. Många vägar har dessutom förstörts under kriget.

Det beskrivs som mycket riskfullt att röra sig inom landet. En del av landets vägar kontrolleras av talibanerna och andra kriminella grupperingar. Vägbomber är också vanliga i Afghanistan och sprängämnen kan fästas vid fordon.

Läget vid gränserna beskrivs som kaotiskt – till och med mer tumultartat än vid flygplatsen i Kabul. Många av de som flytt bor i tält nära gränsen.

Talibanerna vill få i gång civilflygtrafiken, men hur många flygbolag kommer vilja flyga till Afghanistan?

Talibanerna har gjort det klart för landets befolkning att alla med resehandlingar får lämna landet fritt – också med flyg.

Talibanerna har uppget att man vill få i gång civilflygtrafiken på nytt efter den 31 augusti, men frågan är hur många afghaner som har möjlighet att lämna landet den vägen på grund av kravet på pass och visum.

En annan fråga är om flygbolag kommer vara villiga att flyga till ett land där flygplatserna kontrolleras av talibanerna. De flesta länder och flygbolag undviker i nuläget afghanskt luftrum helt och hållet.

Karta över flygplatserna i Afghanistan, Qatar, Turkiet och Georgien.
Bildtext En stor del av evakueringsflygen från Kabul har mellanlandat i Doha, Ankara eller Tbilisi. Där har man bytt flyg och åkt vidare mot slutdestinationen.
Bild: Mapcreator / Yle

Flykt till ett annat land på fot för att sedan få visum?

De flesta ambassader i Kabul är stängda i nuläget, vilket gör att de som vill fly har svårt att ansöka om visum i något annat land.

En möjlighet för de som vill fly är att på fot ta sig över gränsen till ett annat land och där ansöka om visum i en ambassad. Exempelvis Finland har en ambassad i Irans huvudstad Teheran samt två honorärkonsulat i Pakistan.

Över två miljoner afghanska flyktingar är utspridda världen över. Pakistan är landet som tagit emot allra flest afghanska flyktingar – i fjol flydde 1,5 miljoner afghaner till Pakistan, enligt FN:s statistik. Följande land som tagit emot flest flyktingar är Iran, med 780 000 afghanska flyktingar under år 2020.

Människor står utanför en byggnad.
Bildtext Pakistans ambassad i Kabul är en av få ambassader som varit öppna. Köerna utanför ambassaden är långa varje dag i och med att många vill skaffa visum för att fly till grannlandet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Talibanerna vill inte att yrkeskunniga, utbildade människor lämnar landet

Många av de som nu flytt landet gjorde det strax innan talibanerna tog över makten i Kabul – de lyckades då ta sig över gränsen, främst till Pakistan och Iran. Över 1 000 människor uppges också ha flytt till Uzbekistan och ytterligare 1 000 till Tadzjikistan.

Men i nuläget är det alltså inte lika lätt att fly som tidigare.

– De flesta afghaner har inte möjlighet att lämna landet genom de sedvanliga vägarna. Många av dem som är i fara har inget sätt att ta sig ut ur landet, skrev FN i ett uttalande förra veckan.

Talibanerna vill i överlag inte att människor ska fly. Man vill speciellt undvika att högt utbildade afghaner, yrkeskunniga, experter och andra som kan vara av nytta i Afghanistan lämnar landet.

Två personer sitter vid ett tält på gränsen mellan Afghanistan och Iran.
Bildtext Flyktingarna på gränsområdena till grannländerna är många. Den här bilden är från gränsen Afghanistan–Iran där man byggt upp tält.

Vad gör västländerna?

Många länder i väst har uppmanat talibanerna att underlätta situationen för dem som vill lämna Afghanistan. Talibanerna har uppmanats tillåta afghaner att lämna landet antingen via landgränserna eller med flyg.

Bland annat Tyskland och USA har sagt att man kommer göra allt vad man kan för att fortsätta hjälpa människor som vill fly Afghanistan efter den 31 augusti. Hur det här kommer gå till i praktiken är ändå oklart eftersom talibanerna kräver att utländska styrkor lämnar landet.

Antony Blinken, USA:s utrikesminister sitter vid ett bord och talar in i en mikrofon i samband med en presskonferens. I bakgrunden syns USA:s flagga.
Bildtext USA:s utrikesminister Antony "Tony" Blinken vill säkerställa att amerikaner och de mest utsatta afghanerna får lämna landet efter 31 augusti.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade på onsdagen att man nått en överenskommelse med talibanerna och att talibanerna kommer låta amerikanska medborgare och mycket utsatta afghaner att lämna landet efter 31 augusti. Enligt Blinken kommer man fortsätta försöka upprätthålla kontakten till de amerikaner som ännu befinner sig i Afghanistan.

Det lär bli en stor utmaning för västländerna att försöka hjälpa till i och med att de inte kan se till att människor tar sig ombord på flygplan eller att människor får passera gränsen.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC.