Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Misstankarna mot Tytti Yli-Viikari går vidare till åklagare – misstänks för grovt missbruk av tjänsteställning

Från 2021
Uppdaterad 27.08.2021 11:52.
Tytti Yli-Viikari anländer för att höras av stora utskottet.
Bildtext Tytti Yli-Viikari på väg in för att höras av riksdagen i april.
Bild: Jani Saikko / Yle

Polisen är klar med förundersökningen mot den tidigare generaldirektören vid Statens revisionsverk Tytti Yli-Viikari. Yli-Viikari och en annan tjänsteman misstänks för grovt missbruk av tjänsteställning och brott mot tjänsteplikt. Ärendet går nu vidare till åklagare för åtalsprövning.

Den tidigare generaldirektören vid Statens revisionsverk Tytti Yli-Viikari har varit föremål för en rad skandaler som gäller användning av offentliga medel. I juni sade riksdagen upp henne från posten.

Polisutredningen har ändå handlat om två specifika brott: dels användningen av flygpoäng, dels ett frikostigt pensionsavtal för en av verkets anställda.

Tjänsteman fick inte jobba men lyfte lön i två år

Enligt polisutredningen slöt Yli-Viikari och en annan tjänsteman ett avtal med en överinspektör vid verket som tillät att hen lyfte lön i två år utan tjänsteplikt fram till pension. I praktiken hade tjänstemannen inte heller möjlighet att jobba.

– Polisen har utrett att avtalet ingicks i maj 2016 och också följdes som sådant. Vid förundersökningen klarlades bland annat de orsaker som ledde till att avtalet ingicks. Frågan huruvida de tjänstemän vid revisionsverket som ingick avtalet gjort sig skyldiga till brott, kommer att avgöras av åklagaren och i sista hand av domstolen, säger undersökningsledaren, kriminalinspektör Tommi Reen vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

Riksdagens justitieombudsman har redan tidigare slagit fast att avtalet var olagligt. 

Bägge misstänkta har förnekat att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott.

Misstänks ha flugit privat med statens flygpoäng

Tytti Yli-Viikari misstänks också för betalningsmedelsbedrägeri och brott mot tjänsteplikt för sin hantering av Finnair-flygpoäng.

Vid förundersökningen utreddes om hon hade använt dom flygpoäng som samlats för tjänsteresor privat.

– Enligt förundersökningen föreligger misstanke om att tjänstemannen för personliga syften använt flygpoäng som samlats från tjänsteresor och som då tillhör arbetsgivaren, säger Reen.

Yli-Viikari har också i det här fallet förnekat att hon skulle ha gjort sig skyldig till brott.

Kan ännu återvända till revisionseverket 

Riksdagen sade upp Tytti Yli-Viikari från posten som generaldirektör för Statens revisionsverk i juni. Enligt riksdagens revisionsutskott hade hennes inköp och bristen på intern kontroll försvagat allmänhetens förtroende för verket.

Innan dess hade medierna avslöjat att hon köpt skönhetstjänster för tusentals euro och många av hennes dyra tjänsteresor hade ifrågasatts i offentligheten.

Tytti Yli-Viikari har överklagat uppsägningen till Helsingfors förvaltningsdomstol.

Yli Viikari har också sagt att hon vill återvända till sitt tidigare jobb som överdirektör vid revisionsverket. Under sin tid som generaldirektör har hon varit tjänsteledig från den tjänsten.

Diskussion om artikeln