Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankullabor oroliga då deras adress flyttas till Esbo: "Finns en risk för att fastigheterna förlorar värde"

Från 2021
En man står utanför ett höghus, vädret ser mulet ut. Mannens min är neutral.
Bildtext Gustav Carlsson är en av dem som bor i höghusen på Ullasbackavägen.
Bild: Privat/ Gustav Carlsson

Tre höghus i Björkgård i Grankulla kommer i framtiden att ha Esbo på sin adressrad, när Posten ändrar områdets postnummer. Invånarna oroar sig för att deras bostäder kommer att förlora värde. "Vi kan inte ta det i beaktande, vi gör det här för att breven ska komma fram", svarar Posten.

– Ett brev dök upp för ungefär en vecka sen, där det stod att vårt postnummer ändras till 02750 Esbo. Det har varit 02700 Grankulla, berättar Grankullabon Gustav Carlsson.

Det är tre husbolag med cirka 150 lägenheter i Björkgård, på Ullasbackavägen, som berörs av ändringen.
– Bostadspriserna kan påverkas av det här. När man söker på en bostad syns ofta postnumret. Efterfrågan i Grankulla är mycket högre än i Esbo. Vi har köpt en lägenhet i Grankulla, och nu när vi betalat bort köpeskillingen så är det mitt i allt i Esbo. Det är väldigt oskäligt och olyckligt.

Det handlar också om identitet, säger Carlsson.

En man står utanför ett höghus, vädret ser mulet ut. Mannens min är neutral.
Bildtext "Vi har köpt en lägenhet i Grankulla, och nu när vi betalat bort köpeskillingen så är det mitt i allt i Esbo. Det är väldigt oskäligt och olyckligt", säger Gustav Carlsson.
Bild: Privat/ Gustav Carlsson

– Om det här skulle ha stått Esbo i marknadsföringen så skulle jag kanske inte ha köpt den. Man vill vara en del av Grankullagemenskapen. Det är inte Esbos fel, och det är inte heller dåligt att bo i Esbo. Men om man blivit lovad en viss sak så känns det som ett bedrägeri när det går så här.

Husbolagen har sedan i söndags samlat namn mot ändringen. I skrivande stund har adressen knappa 500 namn – vilket är mer än dubbelt fler än de som bor på området.
– Det här engagerar också andra Grankullabor. Det finns många andra områden nära Esbogränsen.

"Vi kan inte ha ett specialarrangemang för just det här huset", säger Posten

– Postnumret finns till för våra logistiska processer. Vi ändrar det eftersom resten av gatan hör till ett annat postnummerområde. I annat fall måste vi sköta försändelserna till husen med specialarrangemang. Kommungränsen står i konflikt med den geografiska gränsen vid järnvägen, säger Mikko Mäkelä från Posten.

En skärmdump på en karta.
Bildtext Kommungränsen följer inte tågspåret vi Björkgård, utan Grankulla duckar ner i Esbo just vid Ullasbackavägen. Kommungränsen är röd, medan tågspåret är svart. Esbo är på södra sidan, Grankulla på norra sidan om gränsen.
Bild: Skärmdump, Grankulla stad

Han berättar att det är vanligt att postnumret inte följer kommungränserna. Det är också Posten som självständigt definierar var postnumrens gränser går.
Kan man inte ändra namndelen för postnumret för de här husen, så att numret är det samma men kommunen blir rätt?

– Just nu kan ett postnummer bara ha en namndel.

Vad händer om någon i framtiden skriver rätt nummer men skriver Grankulla som kommun, trots att namndelen är Esbo?

– Posten brukar nog komma fram, fast det finns ett mindre fel i adressen, numret är den viktigaste delen.

Mäklare: "Finns risk att priset faller, Grankulla är eftertraktat"

Fastighetsmäklare Niclas Sergelius säger att bostäder i Grankulla är mer eftertraktade än de i Esbo.

– Historiskt sett är Grankulla väldigt eftertraktat. Det var en liten svacka, men nu vill folk helt klart flytta ut ur stan, så efterfrågan är väldigt hög.

Höghus,vädret är mulet. Gårdarna ser städiga ut.
Bildtext Efterfrågan för bostäder är större i Grankulla än i Esbo.
Bild: Privat/ Gustav Carlsson

Finns det en risk att den här ändringen påverkar bostädernas värde?

Jag tror det finns en risk. Om bostaden inte hittas på de stora bostadsförsäljningssajterna då man söker på Grankulla, så faller den bort, säger Sergelius.

Mäkelä på Posten säger ändå att de inte kan ta fastighetspriserna i beaktande.

– Vi kan inte ta något annat än logistiken i beaktande. Om vi gjorde det här skulle medborgarna behandlas ojämlikt, och om vi gjorde det överallt skulle vi inte längre kunna prioritera logistiken först. Postnumret finns till för att posten ska hitta rätt.

Mäkelä säger att de fått ett tiotal klagomål om just den här ändringen. Det är många klagomål, men inte så många i förhållande till områdets invånarantal, som i det här fallet är exceptionellt stort, säger han.
– I samma veva ändrar vi också några postnummer åt motsatta hållet, alltså områden som finns i Esbo får Grankulla i namndelen. Det har vi inte fått några klagomål om.

Diskussion om artikeln