Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antti Latikka avslutade karriären med sjundeplats i Tokyo – Aino Tapola utslagen efter två matcher

Från 2021
Uppdaterad 26.08.2021 14:11.
Programmet är inte längre tillgängligt
Antti Latikka ui seitsemänneksi 100 metrin selkäuinnissa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Antti Latikkas dröm gick i uppfyllelse. Han fick avsluta karriären på toppnivå med ännu en final i Paralympics. I finalen på 100 meter ryggsim i S13-klassen blev det en sjunde plats.

Antti Latikka simmade i sitt första Paralympics redan 2008 i Peking och tog sig då till final på 100 meter ryggsim. Finalplatser blev det också i London 2012, i Rio de Janeiro 2016 och nu även i Tokyo.

Under natten slog 30-åringen till med säsongsbästa i försöken med tiden 1.03,75 och tog sig vidare som åttonde och sista simmare.

I finalen blev tiden 46 hundradelar sämre men han tog en skalp. Latikka slog japanen Genki Saito och slutade på sjunde plats. Latikkas resultatrad i sina fyra Paralympics på 100 meter ryggsim är 7, 8, 6 och 7.

– Simningen kändes ungefär som på morgonen, men valde en en annan taktik och det syntes lite på tiden. Jag gav ändå allt.

– Det största känslorna just nu är glädje och lycka, karriären kunde inte ha fått ett bättre slut. Jag får avsluta karriären på egna villkor, och finalplatsen kröner karriären på ett fint sätt, säger Latikka i ett pressmeddelande.

Belarusiern Ihar Boki har dominerat parasimningen i ett decennium och i finalen var han överlägsen. Boki simmade ett nytt världsrekord 56,36 och vann med över tre sekunder före kanadensaren Nicolas-Guy Turbide.

Förlust även i andra matchen för Tapola

För bordtennisspelaren Aino Tapola är Paralympics över efter två matcher. Debutanten förlorade igår med 1–3 i set mot Catia Oliveira och i dag blev det förlust med 0–3 mot Dorota Buclaw.

Tapola skulle ha behövt besegra EM-guldmedaljören från 2019 med 3–0 i set för att gå vidare, men hon var chanslös mot Buclaw. Polskans segersiffror blev 11–4, 11–5 och 11–6.

– Motståndaren var mycket bättre och jag fick inte mitt eget spel att fungera. Det var inget snack om saken. Jag var nog lite nervös även i dag och gjorde en del lätta misstag, det gjorde inte hon.

– Det har varit få internationella tävlingar och det syntes. I Paris som tre år ska jag ta medalj, säger Tapola efter förlusten till Yle.