Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Anställd vid nödcentralen åtalas för brott mot tjänsteplikt – ringde inte tillbaka och lät bli att förmedla uppdrag till polisen

Från 2021
112 numero paloauton kyljessä
Bild: Antti Kolppo / Yle

Enligt åklagaren lät den åtalade bli att att ringa tillbaka till personer som ringde nödcentralen om samtalet avbröts, och registrerade också nödsamtal som ett fel eller som oavsiktliga samtal. Personen lät också bli att fömedla uppdrag till polisen, skriver Yle Turku.

Åklagaren anser att personen, som arbetade som nödcentralsoperatör vid Nödcentralsverket försummade sina arbetsuppgifter. Försummelserna registrerades i Åbo, vid Nödcentralsverket i Egentliga Finland, mellan januari och april år 2018.

Distriktsåklagaren vid Egentliga Finlands tingsrätt kräver att personen döms till kraftiga böter för brott mot tjänsteplikt.

Personen lät exempelvis ett oavsiktligt samtal till nödcentralen pågå i en minut och 38 sekunder, trots att en operatör ska avsluta sådana samtal så snabbt som möjligt. I ett annat fall skrev den åtalade ner en exakt adress för ett uppdrag, trots att den som ringde nödsamtalet inte gav någon adress eller använde sig av 112- mobilappen.

Den åtalade nekar till anklagelserna.

Ifall personen inte agerade avsiktligt och försummelserna beror på slarv, bör mannen dömas för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet, anser distriktsåklagaren.

Egentliga Finlands tingsrätt inledde behandlingen av målet på torsdagen.

Artikeln baserar sig på Hätäkeskuspäivystäjälle pitkä syytelista laiminlyödyistä töistä – ei soittanut takaisin, hätäpuhelut kirjattiin virheiksi, tehtävät eivät siirtyneet poliisille skriven av Tarja Hiltunen, översättningen är gjord av Isabel Nordberg.

Diskussion om artikeln