Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rekordmånga bilar stoppades av polis i samband med skolstarten i Östnyland - men få bröt mot trafikreglerna

Från 2021
Poliisi mittaa ajonopeutta kadun varrella.
Bildtext Polisen i östra Nyland stannade över 10 000 fordon i samband med skolstarten. Arkivbild.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Den intensifierade trafikövervakningen vid daghem och skolor i östra Nylands polisdistrikt gav önskat resultat - en trygg skolstart och relativt få trafikförseelser noterades under två veckor.

I samband med skolstarten i augusti skärpte polisen i hela landet övervakningen av trafiken i närheten av daghem och skolor.

Målet var att under två veckor lugna ner trafiken, förebygga trafikolyckor samt göra skolvägen säkrare och öka elevernas trygghetskänsla.

Överkommissarie Timo Leppälä vid Polisinrättningen i Östra Nyland konstaterar att kampanjen lyckades bra även i det östnyländska polisdistriktet.

- Under två veckor stoppade vi 10 718 fordon. Det var den största mängden i hela landet, säger Leppälä.

Polisen övervakade i första hand hastigheterna och hur olika trafikregler efterföljdes.

Bland de många förarna fanns också en liten grupp som bröt mot lagen.

- Avgifter för trafikförseelse för lindriga överskridanden av hastighetsbegränsningar, att köra utan säkerhetsbälte och att prata i mobiltelefonen medan man körde skrevs ut till 223 plus de som fastnade i automatkamerorna, så sammanlagt 359, säger Leppälä.

Även om antalet stannade fordon var väldigt högt inom hela polisdistriktet, låg antalet utskrivna trafikförseelser på en normal nivå i jämförelse med tidigare trafikövervakningar.

Leppälä kan däremot inte ge specifika uppgifter för enskilda östnyländska kommuner, men betonar att inget allvarligt inträffat i till exempel Borgå, Sibbo eller Lovisa.

Förarna som bröt mot trafikbestämmelserna representerade också alla åldergrupper.

Frivilliga hjälpte också till

Däremot lyfter Timo Leppälä upp alla frivilliga som ställde upp under kampanjen.

- Det fanns föräldrar som tog emot barnen vid skolorna för att påminna oss bilister om att de små rör sig i trafiken.

Leppälä riktar också ett stort tack medborgarna för ett så pass litet antal förseelser i förhållande till den stora trafikmängden och att de som kör på vägarna i huvudsak tar de små i beaktande.