Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska valkampanjen är avslagen: "Det är avsiktligt" säger oppositionskandidaten Dmitrij Anisimov med band till Lovisa

Från 2021
Uppdaterad 31.08.2021 09:01.
En ung man i brun kostym och glasögon sitter i en fotölj. Han ser allvarligt in i kameran.
Bildtext Dmitrij Anisimov kandiderar för oppositionspartiet Jabloko.
Bild: Kerstin Kronvall

Den nittonde september är allmän valdag i Ryssland. Det betyder att man i hela landet röstar i parlamentsvalet medan man på många orter ordnar lokalval. Kandidatlistorna blir klara i sista minuten och i år har väldigt många oppositionspolitiker av olika orsaker inte fått tillstånd att kandidera.

I Sankt Petersburg kandiderar Dmitrij Anisimov i såväl parlamentsvalet som i valet till stadsfullmäktige. Han hör till oppositionspartiet Jabloko och vill driva en politik som ger ryssarna frihet att välja och som för landet närmare Europa. Själv har han nära kontakt till Finland. Det visar sig nämligen att hans mormor bor i Lovisa, och Dmitrij känner väl till Lovisa, Strömfors och Borgå.

Fiffel är att vänta

Anisimov anser att valdatumet, den nittonde september, avsiktligt är valt för att minska intresset för valet. Det går inte att föra en normal valkampanj under sommaren då de flesta håller till på sina stugor och inte tänker på politik.

– Det ledande partiet vill ha ett lågt valdeltagande eftersom det gör det lättare för dem att forma valresultatet som de vill, säger Anisimov.

Bland annat tvingas det så kallade administrativa elektoratet till valurnorna. Dit hör offentligt anställda, soldater och fångar. 

Valresultatet formas emellertid redan då man ställer upp kandidater, och de som i likhet med Dmitrij Anisimov ställer upp för Jabloko kommer att få en tilläggsanteckning på valsedeln. Där står det att partiet är kopplat till utländska agenter. Anisimov säger att det inte är så farligt, det kan till och med fungera som reklam eftersom det finns väljare som inte stöder president Putins stödparti Enade Ryssland.

En reklamskylt som uppmanar människor att rösta i det ryska valet. Skylten finns på ett parkområde. I bakgrunden kan man se en kvinna med en barnvagn.
Bildtext "Det är tid för beslut" står det på upplysningsskylten om att det blir val den 19 september.
Bild: Kerstin Kronvall

Intresset är lamt

En rundfrågning bland väljare i den lilla staden Medvedzjegorsk i nordvästra ryska Karelen visar på ett lamt intresse för valet.

En dam som heter Natalija säger först att hon inte tänker rösta. Men i nästa andetag säger hon att hon stöder president Putin och Enade Ryssland. 

En kvinna fotograferad utomhus framför en stor byggnad. Kvinnan är färggrannt klädd, med röda solglasöhon och stora smycken.
Bildtext Natalija stöder Vladimir Putin och hans stödparti.
Bild: Kerstin Kronvall

På en bänk intill stadens fina badstrand sitter Lena och Andrej som inte vill säga vad de heter i efternamn. De kommer att rösta, men har ännu inte valt kandidater. Att rösta är självklart.

– Varför skulle man inte använda den möjlighet man har att påverka, frågar Lena. 

Särskilt intresserade är de av miljöfrågor.

– Det känns hemskt att se naturen dö, säger Andrej. 

Lena visar på sandstranden och frågar om någon tror att vattnet är så rent som myndigheterna uppger. Det kan det inte vara.

– Vi har inget reningsverk så allt som uppstår i våra toaletter rinner ut i Onegasjön, det är skamligt, säger Lena.

Pensionären Galina Jefremova funderar fortfarande på vem hon ska ge sin röst.

– Det måste vara någon jag litar på, jag röstar inte utan eftertanke, säger hon.

En kvinna med rött hårt och solglasögon ser in i kameran.
Bildtext Galina Jefremova har ännu inte bestämt vem hon ska rösta på.
Bild: Kerstin Kronvall

Resultatet är redan förberett

Man ser väldigt lite valreklam, och den som finns är inte särskilt konkret. På skyltar i staden Petrozavodsk lovar Kommunistpartiet sänka pensionsåldern, som stegvis började höjas för några år sedan. 

Partiet Rättvisa Ryssland har en reklamtext där de lovar ge tillbaka det som de andra har tagit. Det är omöjligt att veta vad de vill ge. Putins stödparti Enade Ryssland i sin tur har skyltar där det bland annat står ”Enade Ryssland – det är skolor för blivande olympiasegrare”.

Valet i september blir ett tredagarsval. Den egentliga valdagen är söndagen den nittonde, men man kan rösta redan på fredag och lördag.

En skylt med det ryska kommunistpartiets valreklam. Texten lovar sänka pensionsåldern.
Bildtext Kommunistpartiet lovar åter sänka pensionsålderna i Ryssland.
Bild: Kerstin Kronvall

Oppositionspolitikern Dmitrij Anisomov säger att myndigheterna nu använder den erfarenhet man samlade under fjolårets omröstning om konstitutionen. 

– Då kunde man under flera dagar rösta på konstiga ställen som i parker, på bakgårdar och vid bilars bakluckor.

Tre dagars val ger valmyndigheterna möjlighet att granska valsedlarna före rösträkningen. Det är ingen nyhet att valresultatet i Ryssland friseras på många sätt. 

Den ryska duman, parlamentets underhus, har 450 platser och ledamöterna väljs för en femårsperiod.

En lasbil i stadsmiljö. På lastbilen står det på ryska "LDPR, ta kontakt per mejl".
Bildtext Vladimir Zjirinovskijs parti LDPR ber väljarna ta kontakt per mejl.
Bild: Kerstin Kronvall

Rättelse 31.8.2021 klockan 7.52: Enligt en tidigare rubrik är oppositionspolitikern finlandsbördig Dmitrij Anisimov. Det stämmer inte. Det korrekta är att Dmitrij Anisimovs mormor bor i Lovisa.