Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Överläkare om det nya patientdatasystemet: ”Vänta och se till att vi får det vi vill ha”

Från 2021
Uppdaterad 26.08.2021 15:55.
Endokrinologen Otto Knutar.
Bildtext Överläkare Otto Knutar på Vasa centralsjukhus ser ingen brådska att byta patientdatasystem.
Bild: Yle.

På torsdagen hölls ett möte mellan Vasa sjukvårdsdistrikts ledning och de läkare som har kritiserat upphandlingen av ett nytt patientdatasystem. Enligt båda parter har det förts givande diskussioner, men läkarnas farhågor finns fortfarande kvar.

Vasa sjukvårdsdistrikts upphandling av ett nytt patientdatasystem har väckt debatt. I en insändare i de österbottniska tidningarna förra veckan uttrycker 44 läkare på Vasa centralsjukhus sin oro över anskaffningen av det ofärdiga systemet Aster, som utvecklas av det amerikanska bolaget Cerner.

På torsdagen hölls ett möte om ärendet där representanter för både ledning och personal deltog.

En av dem som deltog i mötet är Otto Knutar som är överläkare i endokrinologi. Knutar hör även till dem som undertecknade insändaren.

– Det var ett bra möte där båda parter fick föra fram sina åsikter, säger Knutar när Yle Österbotten når honom efter mötet.

Erfarenheter från HUS avskräcker

Enligt Knutar är det största problemet med det nya systemet att det inte ännu existerar. I det här skedet är det fråga om ett löfte från tillverkaren Cerner om att utveckla ett system som motsvarar kraven i offertförfrågan.

– Vi vet från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt där de har ett annat system från en amerikansk firma att det har varit en fullständig katastrof vad gäller användarvänlighet och det har försämrat både effektiviteten och patienttryggheten.

Blir det samma problem som i Helsingfors kommer vi inte ut ur det, utan då har man plöjt ner de här stora summorna pengar och blir tvungen att leva med de följder som det har.

― Otto Knutar, överläkare i endokrinologi på Vasa centralsjukhus

Knutar säger att han och andra läkare ser det som en stor risk att köpa in ett system som inte existerar och inte har testats.

– Blir det samma problem som i Helsingfors kommer vi inte ut ur det, utan då har man plöjt ner de här stora summorna pengar och blir tvungen att leva med de följder som det har.

Kostnaden för projektet beräknas i nuläget till närmare 350 miljoner euro.

Bild på Mejlans tornsjukhus på sommaren.

HS: Patientdatasystemet Apotti skapar enorma och olagliga vårdköer inom HUS

Över fem gånger så många har köat i över sex månader i år.

Nuvarande systemet fungerar

Knutar säger att det patientdataprogram som används nu, Esko, har rankats som Finlands mest användarvänliga inom specialsjukvården.

– Så gott som alla inom specialsjukvården är nog överens om att det betjänar oss utmärkt.

En sjukhusbyggnad. I förgrunden ses en fontän omgiven av ett grönområde.
Bildtext På Vasa centralsjukhus är man nöjd med det nuvarande patientdatasystemet Esko.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Enligt Knutar är Esko ett enkelt system som går att lära ut på en timme. Det kan jämföras med Apotti i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt som kräver en utbildning på tre till fem dagar.

– Om vi tar ett system som är svårare att använda, gör arbetet långsammare och kräver mer inskolning blir ju produktionen lidande. Vi är inte så många läkare här, och om vi plötsligt klarar av att jobba trettio procent mindre än tidigare blir många parter lidande.

I slutändan påverkar valet av system också rekryteringen av nya läkare, tror Knutar.

Beslut på måndag

Hans Frantz, styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt, tycker att torsdagens stormöte mellan sjukvårdsdistriktets ledning och personalen var lyckat.

– Läkarna fick ställa frågor och det var en bra diskussion. Det finns en förståelse för problemen från bägge sidor.

Hans Frantz (SFP).
Bildtext Sjukvårdsdistriktets styrelseordförande Hans Frantz är nöjd med torsdagens möte.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Mötet och läkarnas kritik mot det nya patientdatasystemet ändrade ändå inte på det faktum att patientdatasystemet ska behandlas av sjukvårdsdistriktets styrelse på måndag.

I beredningen som skickats ut inför mötet föreslås att man går vidare med projektet. Sjukvårdsdistriktets fullmäktige ska fatta ett slutgiltigt beslut om saken den 13 september.

– Förslaget är klart, men hur styrelsen ställer sig till det får vi se på måndag, säger Frantz.

På torsdag eftermiddag meddelade Siun Sote som ansvarar för social- och hälsovården i Norra Karelen att man tar timeout i fråga om upphandlingen av Cerners patientdatasystem. Sammanlagt är fyra sjukvårdsdistrikt med om upphandlingen.

Frantz tror att styrelsen kommer att väga in det här i det beslut som fattas på måndag.

– Att de tar timeout betyder ju inte att projektet är avklarat för gott.

Ingen brådska att byta system

Knutar upplever att sjukvårdsdistriktets ledning nog har lyssnat på läkarna i ärendet, men att farhågorna fortfarande finns kvar.

– De kan stillas bara om man köper ett system som faktiskt kan testas innan man slår till, säger Knutar.

Det lönar sig att inte ha för bråttom utan att vänta och se till att vi får det som vi vill ha och som kan betjäna oss i tiotals år efter att beslutet är fattat.

― Otto Knutar

Inom några år kommer Esko-systemet med en ny version som också ska fungera i primärhälsovården. Knutar ser inte någon brådska att byta system.

– Jag skulle föreslå att man tar en timeout och eventuellt gör en ny upphandling med sådana krav att också det nuvarande Esko-systemet kan vara med när de har sin produkt klar. Det blir säkert en billigare produkt och vi vet säkert att det är en fungerande produkt och till på köpet inhemsk.

– Det lönar sig att inte ha för bråttom utan att vänta och se till att vi får det som vi vill ha och som kan betjäna oss i tiotals år efter att beslutet är fattat.

Artikeln är uppdaterad 26.8.2021 klockan 15.55 med kommentar av Hans Frantz efter Siun Sotes beslut att skjuta upp beslutet om upphandlingen.

Diskussion om artikeln