Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerns Juha Pylväs ber om ursäkt för ordvalet "välfärdssurfare" – i övrigt står han fast vid sitt uttalande

Från 2021
Uppdaterad 27.08.2021 10:57.
Centerns gruppordförande Juha Pylväs iklädd kostym och vinröd slips. i bakgrunden gröna lummiga träd.
Bildtext Juha Pylväs ber om ursäkt för sin formulering, men håller fast vid sakinnehållet i sitt tal.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Centerns gruppordförande Juha Pylväs ber om ursäkt för hur han uttryckte sig om asylsökande i ett tal på partiets sommarmöte i onsdags. I talet sa han att Finland inte behöver "välfärdssurfare".

Pylväs talade om att Finland behöver invandrare som kommer till landet för att arbeta. Därefter konstaterade han att Finland däremot inte behöver "välfärdssurfare som snyltar på den sociala tryggheten" (på finska "sosiaaliturvalla loisivia elintasosurffareita").

För Helsingin Sanomat preciserade han senare att han syftade på asylsökande.

På sin Facebooksida ber Pylväs nu om ursäkt för formuleringen.

"Man måste kunna prata om saker med deras riktiga namn. I det här fallet hade jag ändå kunnat välja mina ord bättre. Jag ber om ursäkt för det", skriver han.

Hans ordval förargade bland annat partikamraten Hanna Kosonen som direkt efter Pylväs tal tog till orda på Twitter:

"Jag anslöt mig till Centern bland annat för att vi värderar humanitet, jämlikhet och progressivitet. Vi ser inte ner på någon och vi respekterar alla människors värde både i ord och i handling."

Centerns partiordförande Annika Saarikko säger att hon är glad över att Pylväs bett om ursäkt.

– Att använda ord som förminskar människovärdet hör inte till Centerns sätt att föra politik. Därför tycker jag det är bra att han i dag förklarade sig och bad om ursäkt för sina ordval, även om själva sakfrågan bör diskuteras vidare, säger Saarikko till STT.

Pylväs backar inte i sakfrågan

I sitt inlägg på Facebook skriver Pylväs att han fortfarande håller fast vid talets sakinnehåll. Han menar att Finland ska hjälpa flyktingar och att vi behöver arbetskraftsinvandring.

"Jag konstaterade att vi inte behöver personer som missbrukar vår sociala trygghet. Allt det här är i enlighet med partiets linje", skriver han.

För att kunna hjälpa människor som verkligen lider nöd, menar Pylväs att Finland måste förnya sin asylpolitik.

"Vi måste lära oss av händelserna 2015 då en stor del av alla asylansökningar förkastades – och förbereda oss för framtiden."

Diskussion om artikeln