Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler turister än någonsin i juli: "Det har varit en fantastisk sommar" – se hur finländarna turistat på olika håll i landet

Från 2021
Uppdaterad 27.08.2021 09:40.
En brygga med segelbåtar i Nagu gästhamn.
Bildtext Nagu gästhamn hör till dem som utvidgade rejält till den här sommaren, ändå har hamnen ofta varit full.
Bild: Maj Lundström/Yle

I nästan hela landet övernattade betydligt mer människor på hotell och andra inkvarteringar i juli 2021 än någonsin tidigare. Särskilt i Österbotten var ökningen enorm, nästan femtio procent. Bara i Nyland och på Åland har semestrande finländare inte kunnat ersätta de utländska turisterna helt.

Proppfulla campingar och gästhamnar, inte en enda ledig hyrstuga för den som tänkte sig en sista minuten-resa under semestern och fullbokade hotell. Trots att de utländska turisternas resor till Finland fortsättningsvis var begränsade blev coronasommaren 2021 en rekordsommar för turismen i Finland.

Statistikcentralen publicerar månatlig data på antalet övernattningar på hotell och i övriga inkvarteringar dit också campingplatser räknas. Sedan 1995, då statistikföringen började, har antalet övernattningar under juli månad aldrig överträffat årets siffror.

I så gott som hela landet var juli 2021 en alla tiders rekordmånad när det kommer till antalet övernattningar. Ökningen var åtta procent jämfört med medeltalet för somrarna 2015-19 och trettio procent jämfört med ifjol. Det är framför allt antalet nätter som folk har tillbringat på hotell som har ökat.

I grafiken kan du se förändringen i antalet övernattningar per landskap. Klicka på kartan eller välj i menyn för att se mer detaljerade uppgifter.

Redan i juni såg man på många håll en ökning av övernattningarna jämfört med medeltalet för övernattningar i juni 2015-2019. I Satakunta, Egentliga Finland, Norra Österbotten, Kajanaland, Norra Karelen, Södra Savolax och i Kymmenedalen var antalet övernattningar i juni i år betydligt fler än juni 2020 men också fler än under åren före pandemin. Ser man på hela året fram till juli så är det totala antalet övernattningar ändå cirka 30 procent lägre än normala år.

2020 var en katastrof för hotellen i huvudstadsregionen. Då besökte knappt hälften så många turister huvudstaden som under vanliga år. Situationen i år var betydligt bättre även om Nyland och Åland fortfarande är de landskap där bortfallet av de utländska turisterna är märks mest.

"Det har varit en fantastisk sommar"

Om finländarna valde bort hotell i huvudstaden under sina hemestrar och inrikessemestrar har de istället flockats i Österbotten. Där ökade antalet övernattningar med så mycket som femtio procent jämfört med vanliga år. Antalet övernattningar i Österbotten i juli uppgick till hela 100 000.

Övernattningsstatistiken anges bara på landskapsnivå, men såväl på Visit Vasa som på de olika hotellen i regionen är budskapet det samma.

– Det har varit en fantastisk sommar, säger Cisse Grönholm på Hotell Red & Green i Närpes som har haft full beläggning nästan hela sommaren.

En kvinna med glasögon står bakom disken på en restaurang.
Bildtext Cisse Grönholm, Vd på Hotell Red & Green i Närpes
Bild: Yle/Juho Teir

Också Sokos Hotel Royal i Vasa har haft en exceptionell sommar.

– I vanliga fall är beläggningen lite lägre söndagar och måndagar, men vi har haft hög beläggning alla dagar under flera veckor, säger Martin Andergård, hotellchef för Sokos Hotel Royal i Vasa.

Gästerna kommer från hela landet

– Man märker att det är många som reser upp längs kusten och tar in på hotell längs vägen, säger Jonas Emet, vd på stadshotellet i Jakobstad.

Visst har det också rört sig utländska turister i Österbotten, men de har varit rätt få till antalet.

– Vi har haft utländska gäster från i huvudsak Sverige, Tyskland och Norge, säger Johanna Leppiniemi på Top camping i Vasa.

På campingen steg antalet besök i juli från 11 000 i fjol till 15 000 i år.

Husvagnar på ett campingområde.
Bildtext Top Camping i Vasa
Bild: Jakob Lillas / Yle

Efter en bra sommar kommer en oviss höst. Martin Andergård på Sokos Hotel Royal minns förra hösten, då Vasa under några veckor var Finlands coronahuvudstad.

– Förhoppningen är att det blir bättre den här hösten. Särskilt senhösten, november och december har förutsättningar att bli bra, säger Andergård.

Sommaren 2022 bokas redan nu i Åbolands skärgård

I Egentliga Finland var ökningen jämfört med medelsnittet 18 procent och det var främst övernattningar på hotell som ökade både jämfört med förra året och jämfört med åren före pandemin.

Turismföretagare som erbjuder övernattning i Åboland bekräftar att sommaren har varit extremt livlig.

– Jag har många gånger fått sälja "eioota". Då folk ringt och velat boka plats har vi inte haft lediga rum, säger företagare Hanna Kovanen på Utö i skärgården.

Utsikt från havet över Utö, där den rödvita fyren speglas i vattnet.
Bildtext Fyrön Utö är Finlands soligaste plats, visar väderstatistik.
Bild: Juha Laaksonen / Yle

Kovanen erbjuder inkvartering i stugor, men någon möjlighet att utvidga har hon inte eftersom ön har begränsat med utrymme.

– Man kan inte börja bygga ut bara för att fler skulle vilja komma hit. Mer turister betyder också att naturen slits och det är viktigt att bo i samsämja med dem som är bosatta på ön. 

Den som vill försäkra sig om en bäddplats under nästa sommar måste vara snabb. 

– Folk bokar nu inför sommaren 2022, säger Kovanen. 

Också Pia Winstén, som i snart 10 år har hyrt ut en stuga med båt och egen sandstrand i Dragsfjärd på Kimitoön, säger att efterfrågan är stor.

– Säsongen började tidigare och slutade senare och man hyr nu ofta för en vecka i stället för bara ett veckoslut. De populäraste veckorna är redan bokade för sommaren 2022, bokningen har kommit igång ett par månader tidigare än vanligt, säger Winstén

Satsningen på fler stugor lönade sig

I Houtskär satsade Mossala Island Resort på att utvidga efter den livliga sommaren i fjol och byggde 12 stugor till. Totalt kan Mossalas camping nu erbjuda 30 stugor, 70 tältplatser, 27 husbilsplatser och 40 båtplatser. 

– Satsningen lönade sig, stugorna har i princip varit fullbokade hela sommaren, säger Minna Laine som jobbat vid företaget i 14 år. 

Tre cyklister på en gul landsvägsfärja.
Bildtext Till Mossala tar man sig med färja
Bild: Jaagup Jalakas

Att hitta personal som är beredd att jobba långt ute i skärgården är utmanande, men tidigare anställda tipsar ofta sina bekanta om att jobb finns och på det sättet hittar man tillräckligt med folk.

– Vi har också anställt utländsk personal, bland annat från Estland, säger Laine.

Diskussion om artikeln