Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Norra Karelens sjukvårdsdistrikt tar extra tid på sig för att fatta beslut om omdebatterat patientdatasystem: "Saken är ännu inte mogen"

Från 2021
Ilkka Pirskanen håller en presentation. Power point med staplar i bakgrunden.
Bildtext Siun sotes vd Ilkka Pirskanen valde att inte ta upp affären på torsdagens styrelsemöte.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Styrelsen för sjukvårdsdistriktet i Norra Karelen, Siun sote, skulle på torsdagen fatta beslut om affären med det amerikanska it-bolaget Cerner. Men Siun sotes vd Ilkka Pirskanen valde att plocka bort ärendet från föredragslistan. 

Affären gäller det omdiskuterade patientdatasystemet Aster. Siun sote har förberett upphandlingen tillsammans med tre andra sjukvårdsdistrikt bland dem Vasa sjukvårdsdistrikt.

Men i stället för att klubba igenom affären, blev ärendet helt obehandlat under Siun sotes styrelsemöte på torsdagen. Det här eftersom vd Ilkka Pirskanen inte tyckte att saken var mogen och plockade bort ärendet från föredragslistan.

– Jag konstaterade att det finns så många åsikter att vi först måste föra en intern diskussion med de anställda. Också beslutsfattarna vill sannolikt diskutera vidare. 

Bland annat läkarna i sjukvårdsdistriktet har högljutt motsatt sig affären – 181 läkare inom Siun sote-området har skrivit under ett upprop om att lägga Cernerprojektet på is.

Läkarna anser att Asterprogrammet är komplicerat och svårt att använda. Dessutom kritiseras det för att vara för dyrt.

Om ett enda av de fyra sjukvårdsdistrikt som förberett upphandlingen drar sig ur rinner hela affären ut i sanden. 

Norra Karelen har ett par månader på sig att fatta sitt beslut.