SDHL tröttnat på att ta fram toppspelare för andra landslag och skärper reglerna för utländska damhockeyspelare
I framtiden kan det bli svårare för finländska damhockeyspelare att etablera sig i Sverige. SDHL inför en regel om hemmafostrade spelare från och med denna säsong. Syftet är att rädda den svenska damishockeyn.
Svenska damhockeyligan SDHL har under flera år tampats med ett prekärt problem. Utländska spelare tar för mycket plats i ligan.
Ligan är den bästa i Europa och lockar spelare från när och fjärran. I årets finländska VM-trupp finns hela sju Damlejon med klubbadress i Sverige. Åtta om man räknar med Michelle Karvinen som spelade fem säsonger i Luleå innan hon förra säsongen flyttade till Lugano i den Schweiziska ligan.
Allt eftersom skickliga spelare har sökt sig till SDHL har också nivån på spelet stigit. Matcherna drar publik och flera av spelarna kan dessutom få en liten inkomst. Problemet?
Det finns inte plats för de svenska förmågorna
– Regeln är framtagen för att främja talangutvecklingen, för att unga hemmafostrade spelare ska få chansen till mer speltid, säger Gizela Ahlgren Bloom till ligans webbplats.
I SDHL har man helt enkelt tröttnat på att spelare som Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen och Petra Nieminen utvecklas och tar allt större roller både i sina svenska klubblag och i Damlejonen.
Poängligan toppas av spelare som Lara Stalder (Schweiz), Kennedy Marchment (Kanada), Michela Cava (Kanada), Sidney Morin (USA) och Katerina Mrazova (Tjeckien).
Samtidigt som Damkronorna föll ur A-VM i Esbo 2019 och tvingas kvala till OS i Peking.
– Vi är eniga om att Damkronorna ska upp i A-VM igen och då behöver bland annat klubbarna ta sitt ansvar, säger sportchef sportchef Gizela Ahlgren Bloom.
Diskussionen om hur man ska råda bot på problemet har pågått en längre tid och nu skrider ligan till åtgärder.
Några kvoter för utländska spelare blir det inte tal om, men i stället ska ett bestämt antal hemmafostrade spelare finnas med i den officiella laguppställningen.
SDHL har gjort upp en tabell där det framgår att om det finns 21-22 spelare i laguppställningen ska nio spelare vara hemmafostrade. Är det 18-20 spelare i laguppställningen ska åtta spelare vara hemmafostrade och så vidare. Minimi är sex hemmafostrade spelare samtliga matcher i grundserien samt i slutspelet.
Enligt SDHL:s webbplats räknas man som hemmafostrad spelare om spelaren varit registrerad för en svensk förening under minst tre år från och med det kalenderår spelaren fyllde 15 år till och med det kalenderår spelaren fyllde 21 år.