Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Evenemanget Study in Turku lockade färska studerande – regnet inget hinder för nätverkande

Folkvimmel under evenemanget Study in Turku. Platsen är gamla stortorget i Åbo.
Bildtext Lite regn stoppar inte dessa studerande från att delta i Study in Turku.

I torsdags ordnades evenemanget Study in Turku där Åbos nya studerande kunde bekanta sig med varandra, och med alla tjänster och aktiviteter som hör studielivet till. Utbudet varierade mellan allt från studerandehälsovård till blåsorkestrar.

En som var på plats var Maija Rihko från Campus sport, som erbjuder förmånliga motionsmöjligheter för högskolestuderande. Enligt Rihko kommer Campus sport att köra igång verksamheten relativt normalt i höst med både ledda motionspass, bollträning och gymverksamhet - men med ett begränsat antal deltagare.

- Det är fortfarande svårt att säga om folk kommer att återvända när vi kör igång i september. Men utgående från de meddelanden vi fått från studerande så uppskattar vi att det kommer att finnas gott om deltagare, berättar Rihko.

Maija Rihko vid Campus Sports tält under evenemanget Study in Turku.
Bildtext Maija Rihko (till höger) informerade om Campus Sports utbud under evenemanget.

Hela förra säsongen ordnades på distans och många har väntat ivrigt på att få komma tillbaka och motionera tillsammans med andra, berättar Rihko. Den respons som Campus sport fått från studerande tyder på att det inte är samma sak att försöka motionera hemma framför datorskärmen.

- Förra hösten gjorde vi en enkät om hur coronan påverkat det egna motionerandet. Många berättade att när rutinerna avbröts så minskade aktiviteten. Andra har ändå sagt att de har ökat på motionerandet då de haft så lite annat att göra. Det har varit splittrade upplevelser, säger Rihko.

Studerande är hungriga efter nya kontakter

Trots det regniga vädret hade många studerande tagit sig till evenemanget, mycket tack vare tutorernas uppmaningar.

Selma Hopsu är första årets litteraturstuderande vid Åbo universitet. Med en ny stad och en ny studieplats att vänja sig vid är hon glad över möjligheten att delta i närstudier och evenemang som Study in Turku.

- Jag har haft ett par år på mig att fundera på var jag vill studera och vad. Det känns mycket trevligt att kunna vara med här tillsammans med andra första årets studerande, säger Hopsu.

Hon tycker att hybridstudier verkar vara en bra modell att följa.

- Under mindre kurser kan man lära känna andra studerande och skämta med varandra. Deltar man i en större kurs så känns det tryggare att stanna hemma och klappa hunden medan man följer med föreläsningen.

Selma Hopsu i regnrock på gamla strotorget i Åbo.
Bildtext Selma Hopsu börjar studera litteratur den här hösten.

Hopsu berättar också att andra sociala evenemang planernas för hösten, men ännu gäller det att vänta och se.

- Det är fint att sådant här kan ordnas. Jag tänker särskilt på de som under förra året inte haft möjlighet att göra nästa något. Jag vet inte ännu om studentevenemang är för mig, men jag tänker ta reda på i alla fall, säger Hopsu.

Jyry Laaksonen och Jussi Brummer har kommit till Study in Turku för att hitta nya kontakter. De är båda uppvuxna i Åbotrakten och Laaksonen berättar att han stannade i Åbo på grund av förmånligare hyra och för att campusområdet är mycket tätare i Åbo än till exempel i Helsingfors.

- Jag kommer från Pemar, därför ville jag studera i Åbo. Det att allt är så nära gör det enkelt att röra sig på campus. Jag hörde att Helsingfors har det väldigt utspritt, säger Laaksonen.

Jyry Laaksonen och Jussi Brummer på gamla stortorget i Åbo. Regnigt väder.
Bildtext Jyry Laaksonen (till vänster) och Jussi Brummer (till höger) är båda första årets biologistuderande.

Jussi Brummer är lite oroad över hybridmodellen. Han har aktivt undvikit distansstudier och tänker att han kan ha det kämpigt om han måste följa med föreläsningar via datorskärmen. Han hoppas ändå att det ska gå med lite självdisciplin.

- Jag ville studera i Åbo för att det känns som min hemstad. I något skede måste jag ändå åka på utbyte till något spansktalande land. Jag vill lära mig ett nytt språk, säger Brummer.

Jyry Laaksonen säger att det viktiga med sociala evenemang som Study in Turku är de kontakter man knyter med andra människor. Det gör det så mycket enklare att studera.