Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Levnadskonstnären Marianne Thomé: Jag lever mitt tredje liv

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2015 10:09.
Anne Özay, Marianne Thomé och Anniina Markkanen på Oranssi Aurinko & Hopea Kuu i Åbo
Bildtext Anne Özay, Marianne Thomé och Anniina Markkanen på Oranssi Aurinko & Hopea Kuu i Åbo
Bild: Yle/Nilla Hansson

Marianne Thomé lämnade en trygg anställning för att leva ett annat liv. Nu lever hon sitt tredje.

När jag första gången träffade Marianne Thomé, 1994, hade hon inlett sitt andra liv. I det andra livet hade hon lämnat det första och Åbo stads turistinfo efter 20 års anställning. Hon hade startat en rolig klädbutik som var så mycket mer än en klädbutik. I samma utrymme på Köpmansgatan fanns en handskmakare och en fotograf. Och kring ett hundratal fasta kunder som kom och gick och bjöd på sig och sina intressanta personligheter. Marianne hade tid för alla och det var många som upplevde hennes butik Tyyntä myrskyn edellä (Lugnet före stormen) som ett andra hem.

Idag lever hon kanske sitt tredje liv. Och man kan på många sätt kalla henne en levnadskonstnär. Som fortfarande har tid för andra människor. Det är lätt att stanna och prata med Marianne och plötsligt har det gått en timme. Hon lever på en minimal pension, utan bekvämligheter som kylskåp, tvättmaskin eller kaffekokare. Hon deltar i filosofiklubben Totuus & Tolkku på torsdagar och vandrar dagligen långa turer. Dessutom målar hon.

Just nu finns hennes målningar på en liten utställning i en salong som sysslar med kinesisk medicin som akupunktur. Och naturenlig skönhetsvård. Som fotvård och handvård utan apparater. Anne Özay ger också zon- och aromaterapi och Annina Markkanen gör exempelvis maskeringar till filmer. Oranssi Aurinko & Hopea Kuu (Orange Sol & Silver Måne) bjuder på månatliga utställningar och den första är Marianne Thomés målningar och teckningar.

Mer om ämnet på Yle Arenan