Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK:s chefstränare efter turkiska krossen: "Vi lyckades inte nå vår bästa nivå"

Santeri Hostikka ser på när Fenerbache firar mål.
Bildtext Fenerbahçe tog hem segern med totala resultatet 6–2.

En plats i gruppspelet i Europa League stod på spel. HJK behövde en tvåmålsseger över Fenerbahçe för att ta sig vidare, men gästerna hade inte kommit till kylslagna Helsingfors för att för att åka hem tomhänta.

Matchen hann knappt komma igång innan Fenerbahçes Enner Valencia hade gett gästerna en 2–0-ledning. Det första målet kom bara tio minuter in i matchen när Nazim Sangare lyckades rädda bollen från att gå över kortlinjen och Enner Valencia var inte sen att utnyttja läget och sätta bollen i mål.

Bara några minuter senare studsade bollen olyckligt via Tim Sparv och Valencia var framme igen. Gästerna hade Europabiljetten i ett stadigt grepp efter bara 15 minuters spel.

Fenerbahçe, som vann det första mötet med 1–0, var klar förhandsfavorit i matchen och varken ett kallt och blåsigt Helsingfors, eller en konstgräsplan såg ut att skrämma gästerna.

Roope Riski lyckades ändå bjuda hemmapubliken på en fullträff i den 27:e minuten.

– Motståndaren gjorde 2–0-målet efter en kvart. Jag är stolt över killarna att vi lyckades ta oss med i matchen efter 2–1-målet i första halvlek, konstaterade Roope Riski till Yle Urheilu.

Koskela: "Det finns bra lag i Conference League också"

Men HJK lyckades inte skaka av sig chockstarten och vända matchen efter pausvilan. Enner Valencia fullbordade sitt hattrick bara en bit in i andra halvlek. Sedan såg det ut som om HJK:s bränsle höll på att ta slut.

– Det var det onödiga 3–1-målet som avgjorde matchen, konstaterade Riski.

Chefstränaren Toni Koskela håller med om att blixtmålen i början gjorde matchen svår.

– Vi visste att vi måste spela på en jättehög nivå. Det lyckades vi inte med, det visar ju slutresultatet också, sade Koskela till Yle Urheilu.

I den 88:e minuten var det Riku Riskis tur att lyckas i målskyttet. Men fler mål blev det inte för HJK, som dessutom hade otur på slutet.

Gästernas Yigit Sanliturk satte 4–2-målet på stopptid och ett självmål fullbordade den olyckliga kvällen för HJK.

Fenerbahçe tog segern och biljetten till gruppspelet i Europa League med det sammanlagda resultatet 6–2.

Drömmen om Europa League gick i kras, men HJK fortsätter i Conference League.

– Just nu är vi besvikna, när vi inte lyckades nå vår bästa nivå. Men det finns bra lag i Conference League också, konstaterade Koskela.

Resultat HJK–Fenerbahçe 2–5, sammanlagt 2–6

11' Enner Valencia 0–1

14' Enner Valencia 0–2

27' Roope Riski 1–2

52' Enner Valencia 1–3

88' Riku Riski 2–3

90'+2' Yigit Sanliturk 2–4

90'+4' Matti Peltola (självmål) 2–5