Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finska evakueringsoperationen i Afghanistan är avslutad – försvarsminister Kaikkonen: "Truppen skötte sitt uppdrag exemplariskt"

Från 2021
Finländska soldater hjälper människor på Kabuls flygplats.
Bild: Försvarsmakten / Utrikesministeriet

Finland har avslutat evakueringarna från Afghanistan, meddelade utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) under en presskonferens på torsdag kväll. Hela den finländska skyddstruppen har tryggt lämnat landet och är nu på väg tillbaka till Finland.

Utrikesminister Haavisto berättar att kring 340 personer har evakuerats från Afghanistan. Både de evakuerade och de finska soldaterna och tjänstemännen som varit på plats i Kabul är nu i säkerhet.

Tidigare under torsdagen inträffade två explosioner vid Kabuls flygplats. Upp till 60 personer har dött och tiotals har skadats i attackerna, som misstänks ha varit självmordsbombningar.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (oik.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen saapuvat tiedotustilaisuuteen koskien Afganistanin tilannetta Helsingissä 26. elokuuta 2021.
Bildtext Försvarsminister Antti Kaikkonen och utrikesminister Pekka Haavisto.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Enligt försvarsminister Antti Kaikkonen (C) hade Försvarsmaktens insats i Kabul en viktig roll i att evakueringarna lyckades så bra.

– Våra trupper gjorde precis allt som fanns att göra, sade Kaikkonen under presskonferensen.

Kaikkonen anser att operationen lyckades.

– Vår trupp skötte sitt uppdrag exemplariskt. Med Försvarsmaktens hjälp lyckades vi evakuera en rejält större mängd människor än vi skulle ha gjort annars.

Enligt Kaikkonen hamnade de finska soldaterna inte i situationer där de skulle ha varit tvungna att använda sig av kraftåtgärder för att skydda sig själva.

Hela den finska skyddstruppen har tryggt lämnat landet och är nu på väg hem. De anländer till Finland tidigast på fredag.