Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den inhemska turismen gav god avkastning i Östnyland – fullbokade hotell och restauranger i Borgå och Lovisa

Från 2021
Alina Henriksson har på sig ett ansiktskydd och poserar för kameran
Bildtext – Sommarens mängd av turister kom lite som en chock och var inte något jag riktigt hade förväntat mig, säger Alina Henriksson. 
Bild: Josefine Klemets/Yle

Sommaren börjar lida mot sitt slut och likaså en mycket livlig turistsäsong i Östnyland. Trots att vi levt mitt i en pandemi och fått få besök av utländska turister.

De inhemska turisterna har gjort att turistsäsongen har kunnat räddas, och till och med varit bättre än normalt i en stor del av landet. Så också i Östnyland.

I början av året tog utvecklingsbolaget Cursor över marknadsföringen av Lovisa, istället för Lovisa stad.

David Lindström är verkställande direktör på Cursor och säger att sommaren sett bra ut för turismens del.

Cursor har varit i kontakt med olika företagare, som också verkar ha varit nöjda med sommaren.

En av företagarna som Cursor kontakta berättade att försäljningen stigit med 30-40 procent i sommar. 

En man i kostym.
Bildtext Cursor tog över marknadsföringen för turismen efter Lovisa stad i år.
Bild: Pressbild.

– I juni månad hade vi en 26 procentig förhöjning i antal övernattningar, säger Lindström. Genom att ha det som måttstock kan man väl säga att det är ett bra resultat. 

Lindström säger att med tanke på att företaget kom med så sent och inte har haft så mycket tid att planera sommaren tillsammans med Lovisa stad, så har övergången ändå fungerat bra. 

– En viktig del är utvecklandet av turismprodukter, koncept och skolning. Det är en ny grej för Lovisas företagare att bli erbjudna den här tjänsten. Vi hoppas att vi den här vägen har kunnat stödja företagare, utveckla nya koncept och den vägen kan se positiva siffror.

Företagarna missnöjda

I början av året diskuterades att Lovisaföretagarna inte var helt och hållet nöjda med att Cursor skulle ta över marknadsföringen efter Lovisa stad, eftersom den tidigare avgiftsfria reklamen nu blev avgiftsbelagd.

Cursor är medvetna om kritiken de fick i början av året, men enligt Lindström har samarbetet med företagarna ändå gått bra och inga klagomål har mottagits vad gäller sommaren. 

Sjöfästningen Svartholm i Lovisa
Bildtext Bistro Svartholm har haft gott om kunder hela sommaren.
Bild: Hannu Vallas / Museiverkets samlingar

Mikael Ahlfors är restaurangchef på Bistro Svartholm i Lovisa och är av annan åsikt angående den numera avgiftsbelagda reklamen.

– När Lovisa stad skötte om marknadsföringen fick man gratis synlighet i många lokala grejer, men efter att Cursor kommit med har all gratis marknadsföring försvunnit, säger Ahlfors. 

Ahlfors tycker att Cursor har gjort ett bra jobb den här sommaren, men är ändå besviken över det nya sättet att göra reklam.

De nödvändiga möten som Cursor haft med Lovisas företagare har inte uppskattats, då det tidigare gick att göra reklam utan möten. 

– Förr ingick marknadsföringen i hyran. Nu har framförallt småföretagare mist mycket marknadsföring i och med att Cursor tagit över. 

Mikael Ahlfors

Trots den avgiftsbelagda marknadsföringen är Mikael Ahlfors ändå nöjd över sommaren och mängden turister. 

Brist på båtplatser på Svartholm

Förra sommaren blev Svartholm utan huvudbrygga och båtplatserna skars ner från tidigare 70 stycken till 34. Det här har lett till brist på båtplatser och att en del privata båtförare inte vågat sig till restaurangen, i rädsla av att inte få plats för båten. Lyckligtvis har färjan räddat läget för sommaren.

– Med färjtrafiken har vi fått över mycket gäster. Ända till slutet av juli har alla tre färjturer varit alldeles fulla, säger Ahlfors. 

Det är oklart när bryggan ska renoveras, men Ahlfors hoppas att det sker så snart som möjligt. Tills vidare har restaurangen ändå klarat sig bra genom att erbjuda egen båtservice och haft hjälp av en lokal båttaxi, som kört vid behov. 

Färjan tar upp människor på Svartholm
Bildtext Färjtrafiken har räddat läget för Bistro Svartholm, då båtplaterna varit få. Bilden är tagen 2013.
Bild: Yle/Erica Vasama

Märkbar ökning i statistiken

Också i Borgå har det varit en bra turistsommar. Övernattningarna i juni växte med 110 procent i jämförelse med förra året, vilket är ett starkt bevis på att den inhemska turismen har gjort sitt. 

– De utländska turisterna består av ungefär en femtedel av turismen, men eftersom de finska turisterna har varit så aktiva, så har det ändå varit en bra situation i år. 

Gamla stan i Borgå
Bildtext Gamla stan har kryllat av inhemska turister den här sommaren. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Borgå stad har alltid satsat på den inhemska turismen, eftersom den ändå utgör majoriteten av besökarna.

Forsman säger att de tänker fortsätta i samma linje, även fast gränserna skulle öppna och fler utländska turister hittar till Borgå. 

– Förväntningarna inför nästa sommar är att det kommer inhemska turister på samma sätt som i år, då Borgå har så pass mycket att erbjuda. Vi satsar gärna på den biten. 

Sommarens turismmängd en chock

Alina Henriksson har sommarjobbat på Hotell Ida-Maria i Borgå. Där har hon skött om städningen och tagit emot kunder.

De flesta av sommarens turister har varit inhemska, men i slutet av sommaren kom också en del utländska turister.

Juli brukar i vanliga fall vara den livligaste månaden, men i år var säsongen redan i full gång i juni.

Henriksson tror att det beror på att de inhemska turisterna börjat resa redan i början av sommaren.  

– Sommarens mängd av turister kom lite som en chock och var inte något jag riktigt hade förväntat mig, säger Henriksson. 

Alina Henriksson sitter vid ett bord
Bildtext God arbetsanda har gjort jobbet lättare när turisterna varit många, säger Henriksson.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Den största utmaningen för hotellet har varit att få alla kunder att rymmas i matsalen.

Eftersom det varit fullbokat så gott som hela sommaren, har det vid vissa tillfällen blivit utmanande att tillfredsställa alla kunders behov.

Städningen har också krävt en hel del extra jobb i år då allt ska desinficeras och bytas ut. Henriksson är ändå glad över att det varit många kunder och har trivts med sommarjobbet. 

– Det bästa har varit arbetsandan på jobbet, vilket har varit viktigt den här sommaren. 

Diskussion om artikeln