Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sparkrav oroar polischefen i västra Nyland – följderna blir sämre serviceförmåga och ännu mer belastning på personalen

Från 2021
Uppdaterad 27.08.2021 08:10.
Polis framför polisbil.
Bildtext Redan i dag finns utmaningar hos Raseborgspolisen som gör att resurser som är vikta till förebyggande arbete i stället används för att sköta alarmuppdrag.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Polisen förbereder för nedskärningar i hela landet om inte höstens budgetförhandlingar skjuter till med mer pengar. Hotbilderna i västra Nyland är sämre serviceförmåga och hård belastning på personalen.

Polisstyrelsen uppger att det finns ett gap på omkring 40 miljoner euro i budgetförslaget för nästa år. Det betyder i praktiken att antalet poliser måste minskas med flera hundra i hela landet.

Ifall resurserna minskar försämras polisens serviceförmåga och den redan nu hårda belastningen på personalen ökar ytterligare. Det här klargör Timo Saarinen som är polischef för Västra Nylands polisinträttning i ett e-postmeddelande till Yle Västnyland.

I Raseborgsområdet räcker resurserna till om de är på samma nivå som i dag.

"Om polisinrättningen inkommande år får hålla nuvarande personalmängd kan vi trygga säkerheten i Raseborg, Hangö och Ingå på nuvarande nivå" menar Saarinen.

I ett pressmeddelande påpekar Saarinen också att det på Västra Nylands polisinrättnings område finns minst antal poliser sett till folkmängden. Till Västra Nylands polisinrättnings område hör tio kommuner från Esbo till Hangö.

Utmaningar redan nu

Redan i dag har Västra Nylands polisinrättning varit tvungen att dra ner på verksamhetens nivå.

För Raseborgspolisens del har det till exempel gjorts upp en ny plan för den förebyggande polisverksamheten - och för det här har det reserverats personalresurser.

Men för tillfället går alla de här resurserna till att sköta alarmuppdrag, säger Saarinen.

En annan utmaning som Raseborgspolisen kämpar med redan i dag är de långa avstånden. Det gäller att ha alarmpatruller på rätt ställe, påpekar Mats Sjöholm som är förman vid polisstationen i Raseborg.

"Jämfört med vissa delar av landet är ju avstånden inte oöverkomligt långa, men visst har vi längre utryckningstider än i stora städer där allt är så koncentrerat."

Regeringspartierna förhandlar om budgeten för 2022 den 7-8 september. Förra veckan lovade politikerna att poliserna ska få tillräckliga resurser

Diskussion om artikeln