Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ruusuvuoris fina framfart fortsätter: Gör upp om första finalplatsen på ATP-touren efter seger över tidigare världssjua

Emil Ruusuvuori slår ett tennisslag.
Bildtext Emil Ruusuvuori har visat upp fantastisk form under sommaren.

Blir det tredje gången gillt för Emil Ruusuvuori i ATP-sammanhang? Det är frågan efter segern över fransmannen Richard Gasquet natten till fredag. Det blåvita tennislöftet fick kämpa i första set – men var sedan överlägsen.

Det var inget snack om saken, Ruusuvuori tog en välförtjänt seger över den tidigare franska världsspelaren Gasquet i ATP 250-turneringen i Winston-Salem. 

Det första setet gick visserligen till tiebreak, men sedan tog bensinen abrupt slut i den 35-åriga fransmannens tank i ett hett North Carolina. 

Den 13 år yngre Ruusuvuori kunde marschera till seger då Gasquet slutade jaga bollar och hade stora problem med förstaserven. Ruusuvuori rodde hem matchen med 7–6, 6–1.

Nu står bara Ilja Ivasjka som sista hinder för Ruusuvuoris första finalplats på touren. Finländaren har spelat semifinal två gånger tidigare, senast i Atlanta för en månad sedan, och möter nu bekant motstånd.

Senast vi möttes var det min första match på ett par månader, och det syntes

― Emil Ruusuvuori

Ruusuvuori är rankad 13 pinnhål sämre än belarusiern, som han mött två gånger tidigare. Ruusuvuori var bättre i Helsingfors 2019, men förlorade tidigare i år i München med klara siffror: 1–6, 2–6.

– Senast vi möttes var det min första match på ett par månader, och det syntes. Nu är förutsättningarna rätt annorlunda. Ivasjka är en jättebra spelare och har visat upp fin tennis det senaste halvåret, säger Ruusuvuori till STT.

Ivasjka imponerade i kvartsfinal och vann över toppseedade spanjoren Pablo Carreno Busta i två raka set.

Helnordiskt i final?

Det kan bli en uppgörelse mellan Finland och Sverige i finalen. I det andra semifinalparet möts nämligen svensken Mikael Ymer och spanjoren Carlos Alcaraz. 

Semifinalerna spelas redan natten till lördag finsk tid.

Ruusuvuori avverkade tidigare amerikanen Denis Kudla och kazaken Alexander Bublik i raka set innan han vann över fransmannen Benoit Paire i åttondelsfinal med 2–1.

Turneringen i Winston-Salem är en så kallad ATP Tour 250-tävling, alltså det lägst rankade formatet på touren.