Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Senni Salminens grymma missräkning: Finländska rekordhopparen missar FM-finalen efter platt fall i Lausanne

Från 2021
Senni Salminen landar efter ett hopp i tresteg.
Bildtext Senni Salminen tog i för hårt – det betyder att hon missar FM.
Bild: EPA

En säsong med finländskt rekord och OS-debut – men inget finaluppträdande i FM. Visst låter det konstigt, men det är resultatet av Senni Salminens misslyckade insats i Diamond League-tävlingen i Lausanne, som samtidigt fungerade som kval för helgens FM i friidrott.

Det gick inte som på Strömsö för Senni Salminen och arrangörerna för FM, som nu ordnas i Tammerfors utan ett av de största affischnamnen inom finländsk friidrott.

Salminen och Kristiina Mäkelä tävlade mot världsstjärnor i Diamond League i Schweiz sent på torsdag, en tävling som också fick FM-kvalstatus. Orsaken? Det hade blivit för tufft med tre tävlingar och resor på fyra dagar.

Salminen – som satte finländskt rekord två gånger om i juni, senast med 14,63 – hade bara behövt hoppa 12,50 i Lausanne för att kirra en FM-finalplats, men hade problem med ansatsen och steg över tre gånger på raken. 

Efter det var tävlingen över för hennes del.

Jag hade en dålig dag, men ibland måste man misslyckas

Kristiina Mäkelä

Det betyder att Kristiina Mäkelä är jättefavorit till att ta sitt sjunde raka FM-guld. Hon stod för 13,93 i Lausanne och slutade åtta i tävlingen.

– Det var kallt och blåsigt. Jag var tvungen att säkra FM-kvalgränset med ett lugnt hopp i den andra omgången, men när jag skruvade upp effekten så saknade hoppen balans, säger Mäkelä i ett pressmeddelande.

– Jag hade en dålig dag, men ibland måste man misslyckas, fortsätter hon.

Yulimar Rojas hoppar tresteg.
Bildtext Yulimar Rojas glänste igen.
Bild: EPA

Venezuelas Yulimar Rojas hade stor show i Lausanne.

Hon vann tävlingen med en halv meters marginal ner till tvåan Shanieka Ricketts från Jamaica. 

Rojas hoppade den näst bästa längden någonsin i för stark medvind: 15,56. Ett hopp på 15,52 var däremot statistikdugligt, vilket är det tredje längsta hoppet någonsin.

Rojas är färsk världsrekordinnehavare efter att ha hoppat 15,67 i den sista omgången av finalen i OS i Tokyo. 

Kuivisto hittade inte tempot

Sara Kuivisto var den tredje finländaren i hetluften i Lausanne. Hon fick nöja sig med tolfte och sista plats och tiden 4.20,68 på 1 500 meter. 

En blygsam tid, med tanke på att hon löpte nytt finländskt rekord 4.02,35 i Tokyo. Kuivisto öppnade upp om orsaken bakom missen efter tävlingen: mens.

– Kvinnor har ett par jobbiga dagar varje månad. Loppets inledning var tuff, så jag fick kämpa på så bra jag kunde, säger Kuivisto enligt friidrottsförbundets pressutskick.

Sara Kuivisto juoksee.
Bildtext Sara Kuivisto stod för ett fantastisk OS fyllt av FM-rekord.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Det första varvet löptes på 62,67 sekunder. OS-fyran Freweyni Gebreezibeher från Etiopien vann tävlingen på 4.02,24. 

Tjeckiskan Kristiina Mäki, som har finländska rötter, var tia på 4.12,57.

Diskussion om artikeln