Kaikkonen: De finländska soldaterna är på väg hem, för farligt att stanna längre – tiotals finländska medborgare kvar i Afganistan
Beslutet om att ta hem de finländska soldaterna var fattat redan innan torsdagens attacker, enligt försvarsminister Antti Kaikkonen. Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet säger att risken för nya terrordåd innan den sista augusti är stor.
– Jag är väldigt lättad över att den finländska gruppen med soldater och tjänstemän är säkra och på väg hem, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.
Finland har nu lyckats evakuera 340 personer från Afghanistan.
– De har ännu inte landat i Finland men de är på väg hem. Det går inte att flyga direkt från Kabul till Finland så det blir en lång resa. En del av gruppen återvänder redan i dag fredag och resten under helgen, säger han.
Beslutet om att den finländska gruppen skulle lämna Afghanistan hade fattats redan innan attackerna, enligt Kaikkonen.
– Beslutet fattades när vi såg att risknivåerna började stiga, säger han.
Enligt Kaikkonen kan Försvarsministeriet inte ge ut information om huruvida den finländska gruppen hade lämnat flygplatsen då terrordåden utfördes under torsdagen eller först efter det.
Finländare finns ännu kvar – hoppas att andra länder kan evakuera dem
Man har ändå inte lyckats evakuera alla finländare. Tiotals finländare samt säkerhetsvakter som arbetat för Finlands ambassad samt de finländska trupperna finns ännu kvar i Afghanistan eftersom de inte lyckades ta sig in till flygplatsen i Kabul.
– Vi arbetar ännu med att försöka få ut dem ur landet och hoppas att vi lyckas få med dem på något annat lands evakueringsflyg, säger Kaikkonen.
Enligt honom var det omöjligt att låta de finländska soldaterna stanna i Kabul längre.
– De senaste dagarna och nätterna har varit oroliga, till och med hotfulla, men de finländska soldaterna har inte råkat ut för situationer där de behövt ta till kraftåtgärder, säger han.
Kaikkonen nöjd med den finländska operationen
USA lämnar alltså Afghanistan på måndag och vem som tar över ansvaret för flygplatsen är oklart.
– Vi hoppas så klart på att civilflyg ska kunna lyfta från Kabuls flygplats och att vi på så sätt ska kunna få ut de sista finländarna och finländska medarbetarna. Det här beror ändå helt på talibanstyret, säger Kaikkonen.
Han säger att det ännu är oklart om man kommer att försöka få hem finländarna andra vägar. Enligt honom är det inte Försvarsministeriet som ansvarar för en sådan operation, i så fall tar Utrikesministeriet över.
Kaikkonen säger att han är nöjd med evakueringsoperationen.
– Vi lyckades bra med operationen och jag vill skicka ett stort tack till soldaterna samt teamet runt dem.
Försvarsministeriet kommer tillsammans med Utrikesministeriet nu att göra en bred analys av den 20 år långa operationen i Afghanistan.
– Vad fick vi ut av operationen, till vilket pris, vad lärde vi oss och hur kan vi använda det här i framtiden, säger Kaikkonen.
Stor risk för nya attacker – vad Biden gör ännu oklart
USA:s president Joe Biden lovade under torsdagen att man varken glömmer eller förlåter attackerna. Hur den amerikanska hämnden kommer att se ut är ändå oklart i det här skedet.
– Det har talats om att det kunde handla om en attack utförd av amerikanska specialstyrkor, och den här attacken kanske förflyttas utanför Afghanistans gränser, säger Charly Salonius-Pasternak.
Enligt honom kommer Bidens planer att klarna under de kommande veckorna.
Salonius-Pasternak säger att USA precis som alla andra länder som är på plats i Kabul måste vara medvetna om att det finns grupperingar som nu planerar nya attacker i närheten av flygplatsen.
– Det är ett delikat mål och garanterat finns det grupperingar som åtminstone försöker utföra liknande dåd, säger han.
Ett italienskt plan har redan blivit beskjutet och det är troligt att andra flygplan åtminstone kan bli utsatta för skjutningar.
Attackerna kan trappa upp våldet mellan IS och talibanerna
Det är terrorgruppen IS som har tagit på sig skulden för torsdagens attacker. Flera talibankrigare har också dött i attackerna.
– IS och talibanerna kommer inte alls överens och de har krigat mot varandra i Afghanistan, säger Salonius-Pasternak.
Enligt honom har talibanerna ett stort intresse av att försöka stoppa IS.
– Det finns en överhängande risk för att våldet trappas upp i Afghanistan om det här leder till en konflikt mellan två terrorgrupper, IS och talibanerna, säger han.
Joe Biden har sagt att operationen fortsätter till den sista augusti, men terrorattackerna kan leda till att operationen stannar av och att en mindre grupp människor än planerat kan ta sig ur landet per flyg på grund av det förvärrade säkerhetsläget.