Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fortfarande oklart när och vart S:t Olofsskolans elever måste flytta – förälder: "Man känner sig uppgiven"

Från 2021
S:t Olofsskolan
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Lotta Sundström

S:t Olofsskolan i Åbo behöver genomgå en grundlig renovering, eftersom problem med inomhusluften har upptäckts. Dessutom har det redan i flera år varit trångt i skolan, eftersom antalet elever hela tiden ökar. På torsdagskvällen höll Åbo stad ett möte för föräldrar om de undersökningar som har gjorts i skolan. Men det här är inte första gången som en del föräldrar är med om den här typen av problem.

Petra Lindblad är en av dem som just nu har barn i S:t Olofsskolan, och hon är bekant med inomhusluftsproblem sedan tidigare. Medan ett av hennes barn gick i Sirkkala skola uppdagades problem med inomhusluften även där.

- Man kände nog sig uppgiven, nu börjar det igen. Jag var nästan inte ens förvånad när jag fick höra om saken, det är ju så vanligt bland hus byggda under den här tiden. Jag är så besviken på Åbo stads fastighetssida, man tänker så kortsiktigt. Man har redan länge vetat att huset är för litet och kanske också i dåligt skick.

Utrymmesbristen i S:t Olofsskolan har redan diskuteras i flera år, och till exempel en utbyggnad av skolhuset har tidigare föreslagits.

Lindblad säger att det som främst verkar påverka barnen nu är just bristen på utrymme i skolan.

- Lokalerna är inte ändamålsenliga. Mitt barn har till exempel haft sin hemklass i ett bibliotek under förra året.

- Under Åbo stads möte om undersökningarna som har gjorts i skolan på torsdagen kom det inte egentligen fram någonting nytt. Det finns nog bara frågetecken när det gäller flytten. Det blir mest spännande att veta vart man ska flytta, och när.

Betygsutdelning vid S:t Olofsskolans utrymmen i Arbis.
Bildtext Arkivbild. I S:t Olofsskolan går inte bara elever från Åbo, utan även elever från bland annat S:t Karins.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Det är fortfarande oklart exakt när skolverksamheten måste flytta till nya lokaler och staden hade tillsvidare inte några svar på frågor om flytten.

- De frågor som hade skickat in på förhand fick man nog svar på, men ingen kunde säga helt säkert hur farligt det är att vistas i byggnaden. Man fick ganska vaga svar. Som förälder känner man nog att man inte vet hemskt mycket.

Lindblad säger att stämningen bland föräldrarna just nu känns uppgiven och att ingen riktigt vet vad som kommer att hända.

- Det skulle ändå kännas tryggare med en flytt vid årsskiftet än en flytt vid läsårets slut. Men om jag skulle ha ett barn som har upplevt problem med inomhusluften i skolan, så skulle jag nog vara mer orolig och direkt vilja gå över till distansundervisning tills man hittat nya lokaler.

Diskussion om artikeln