Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Störtregnen orsakade översvämning på Lill-Breds åkrar i Ingå – jordbrukare: "Vattenhushållningen på gårdarna blir allt viktigare då klimatet förändras"

Från 2021
Gustav Hildén
Bildtext Gustav Hildén på Lill-Breds i Ingå vill att olika instanser samarbetar bättre så att avrinningen från åkrar fungerar. Arkivbild.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

De senaste dagarnas störtregn har inneburit översvämmade åkrar för jordbrukaren Gustav Hildén i Ingå. Vattenhushållningen på jordbruken blir allt viktigare när det regnar allt mer och hårdare, säger han. 

De senaste dagarnas störtregn har inneburit översvämmade åkrar för jordbrukaren Gustav Hildén i Ingå. Vattenhushållningen på jordbruken blir allt viktigare när det regnar allt mer och hårdare, säger han. 

– I går regnade det 65 milliliter och i lördags kom det 20 milliliter regn på femton minuter, så det räcker till, säger Gustav Hildén från Lill-Breds i Ingå. 

Det här har inneburit att ett av hans kålfält och ett bönland ligger under vatten. Hildén menar ändå att det främst beror på att åkerns struktur har varit felaktig och inte på regnet i sig. 

– På de ställen där det har varit problem med dräneringen är åkrarna översvämmade, konstaterar han. 

"Bäckar och åar måste dra ordentligt"

På grund av de rikliga regnen understryker han att vattenhushållningen på gårdarna måste fungera, det är en förutsättning för att man ska kunna odla. 

– Klimatet har förändrats och det verkar komma hårdare regn och mycket på en gång. Därför är det viktigt att bäckar och åar drar ordentligt. 

Enligt Gustav Hildén är det extra bekymmersamt för miljön om det rinner ut jordpartiklar och näringsämnen i havet från översvämmade åkrar. Därför måste olika instanser samarbeta så bra som möjligt för att bäckar och åar kan svälja så mycket vatten att det inte blir översvämningar. 

– Vattenhushållningen inom jordbruk är en förutsättning för att man ska kunna odla. Det borde tas i med hårdhandskarna att utdika bäckar och åar eftersom det här vädret inte verkar vara en tillfällighet. 

Artikeln bygger på en intervju gjord av Helena von Alfthan.

Diskussion om artikeln