Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stora satsningar vid Söderlångvik gård förlänger äppelsäsongen – dagens konsument vill ha inhemska äpplen också efter jul

Från 2021
Uppdaterad 20.09.2021 14:13.
Två röda äpplen hänger i ett träd.
Bildtext Äppelskörden mognar vid Söderlångvik gård på Kimitoön.
Bild: Yle/ Linus Hoffman

Den här tiden på året sprids en söt äppeldoft i många trädgårdar, då äppelträden dignar av äpplen i olika färger. I mitten av augusti inleddes den inhemska äppelsäsongen och vid Söderlångvik gård på Kimitoön har man gjort nya investeringar för att förlänga äppelsäsongen.

I de nya lagerlokalerna i Tolfsnäs på Kimitoön sänks syrehalten till en procent. Då kan äpplena förvaras längre och konsumenter kan alltså köpa inhemska äpplen också under våren.

- Vi kan välja när vi säljer dem och se när marknaden är färdig för dem, säger Karin Arfman, trädgårdsmästare vid Söderlångvik gård.

Enligt Arfman har konsumenterna lärt sig att det finns inhemska äpplen att köpa också efter jul.

- Förut var det stopp vid jul, då äpplena förvarades i vanliga kylrum. Men i och med nya, syrefattiga lager kan vi erbjuda äpplen fram till mars, säger Arfman.

En dam i gul jacka öppnar den blå dörren till ett syrefattigt lager för äpplen.
Bildtext Karin Arfman presenterar de nya lagerlokalerna i Tolfsnäs.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Sommarens värmebölja en utmaning - men skördeutsikten är god

Arfman beskriver årets skörd som tillfredsställande. Sommarens torka och värmebölja var en utmaning och i något skede då nätterna var varma växte inte karten.

- Men lyckligtvis föll de inte och för tillfället ser läget bra ut, säger Arfman.

äpplen sorteras i ett lager.
Bildtext Nu mognar äppelskörden i Söderlångvik.
Bild: Yle/ Linus Hoffman

Söderlångvik gård har förnyat sina odlingar och rivit bort gamla äppelträd och planterat nya träd. I dag vill vi konsumenter ha andra äppelsorter än tidigare, och de gamla äppelsorterna upplevs som väldigt syrliga. Det har varit ett stort projekt för Söderlångvik gård, men nu förväntas äppelskörden stiga och under de närmaste åren förväntar sig gården en äppelskörd på ungefär 500 ton.

Äpplen lagras i stora gröna lårar i en lagerhall.
Bildtext Årets skörd är tillfredsställande, säger Arfman.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Vi var tvungna att göra det eftersom vi hade gamla sorter, som konsumenterna inte längre ville ha. Uppköparna ville inte heller ha dem. Då måste vi göra ett radikalt val.

Enligt Arfman följde Söderlångvik gård vad äppelproducenter på Åland odlade, eftersom ålänningarna är föregångare inom branschen. Äppelsorten rubinola ser ut att vara en ny favorit bland konsumenterna.

- Det var ett bra val av oss att odla den.

Röda äpplen i långa trädrader på en äppelodling.
Bildtext Söderlångvik gård har förnyat sina odlingar, och nu förväntas volymerna öka igen.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Nya sätt att förvara äppelskörden på Söderlångvik

5:00

Diskussion om artikeln