Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Karjalainen vidare som sexa i dressyr – Forsberg sköt nytt årsbästa i Paralympics

Från 2021
Uppdaterad 27.08.2021 13:32.
Katja Karjalainen ser in i kameran.
Bildtext Kan Katja Karjalainen höja sig en aning och ta medalj?
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Katja Karjalainen stod för en stabil insats då dressyrtävlingen inleddes på fredagsförmiddagen – även om en domare gav märkligt låga poäng. Bågskytten Jere Forsberg stod i sin tur för årets bästa serie, men var inte helt nöjd efter insatsen.

Domarna var oense efter att Katja Karjalainen tävlat klart för dagen med den 18-åriga hästen Dr Doolittle i Grade I-klassen i dressyr. 

Veteranryttaren, som tog silver i London 2012, stod för ett smidigt och stabilt program, utan större missar. Två av domarna ansåg att insatsen var värd höga poäng, men den tredje var av klart avvikande åsikt, vilket påverkade helhetsbedömningen.

Karjalainen fick till slut 71,893 poäng för sitt personliga program och ligger sexa i tävlingen. Amerikanskan Roxanne Trunell leder med 81,464 poäng.

Tävlingen i Tokyo fortsätter med den fria delen på måndag.

Skyhög resultatnivå i bågskytte

Bågskytten Jere Forsberg – guldmedaljör i Paralympics 2012 – tävlade också under förmiddagspasset. 

Forsbergs resultat 682 räckte till 20:e plats i rankninstävlingen i W2-serien. I slutet av fredagens pass ökade vindbyarna, vilket ledde till bekymmer.

– Resultatet hade varit bra utan den näst sista serien. Vinden påverkade resultatet. Annars är jag nöjd, säger Forsberg till Yle Urheilu.

Forsberg fortsätter tävla på lördag. Klockan 4.42 finsk tid ställs han mot amerikanen Kevin Polish som precis som Forsberg åkte ut i åttondelsfinal i Rio för fem år sedan.

Suomen paralympiajoukkueeseen kuuluva jousiampuja Jere Forsberg olympiakylässä Tokiossa 23. elokuuta 2021.
Bildtext Jere Forsberg fortsätter tävla på lördag.
Bild: Lehtikuva

Nivån i tävlingen var skyhög. Över tio skyttar presterade bättre än det gamla rekordet i Paralympics och kinesen Zihao He var bara två poäng från världsrekordet.

Forsberg tar det hela med ro. 

– Jag är inte orolig. Duellering är någonting helt annat än en rankningstävling.

Diskussion om artikeln