Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Danmark går sin egen väg – öppnar upp samhället i september

Uppdaterad 27.08.2021 15:26.
Lucas Dahlström med en dansk krog i bakgrunden
Bildtext Danmark är redan nu ett öppet land.

Danmark avskaffar alla coronarestriktioner i landet från och med den 10 september. Det här trots att landet har den nästhögsta incidensen i Norden. Hur går det här ihop? – Coronan har blivit en epidemi för de ovaccinerade, enligt forskaren Lone Simonsen.

– Vi står vid ett vägskäl, säger Lone Simonsen, professor i epidemiologi och leder forskningscentret PandemiX vid Roskilde Universitet. Hon har precis som flera andra epidemiologer blivit något av en kändis i Danmark under pandemin.

Vägskälet hon syftar på är om landet ska fortsätta stänga ner vid minsta utbrott, eller om man istället ska öppna upp samhället. 

– Jag tycker att vi ska börja öppna upp. Coronan har nu blivit en epidemi för de ovaccinerade, säger Simonsen och fortsätter:

– Det här på grund av att vi vaccinerat så många i landet. En hög immunitet, särskilt hos personer i medelåldern och äldre innebär ett mindre tryck på sjukhusen och bara några få dödsfall trots att vi har många smittade i samhället.

Det här sade hon i en intervju med Svenska Yle igår. I dag meddelade det danska hälsoministeriet att man väljer den senare vägen.

Magnus Heunicke står vid ett podium tillsammans med Mette Frederiksen.
Bildtext Danmarks hälsominister Magnus Heunicke (S) tillsammans med statsminister Mette Frederiksen (S).

Från och med den 10 september ska covid-19 inte längre betraktas som en samhällskritisk sjukdom i landet. I samma veva avvecklar man restriktionerna och man behöver inte längre visa coronapass för att komma in på tillställningar.

Det har funnits politisk press på att ta bort restriktionerna som infördes för 18 månader sedan, den 11 mars 2020. Exempelvis har politiker varit emot de automatiska lokala nedstängningarna av samhällen, om smittan börjat sprida sig i något område i Danmark.

– Det är överreaktioner. Vi måste bli av med dem så snart som möjligt då de har olyckliga konsekvenser för många människor, sade Per Larsen från oppositionspartiet De Konservative till DR för tre dagar sedan.

Fyra av fem vaccinerade

Men Danmark har alltså den nästhögsta incidensen i Norden, och ändå väljer man att öppna upp samhället. Varför?

Orsaken är de “rekordhöga vaccinationssiffrorna” i landet, som den danska hälsoministern Magnus Heunicke gärna lyfter fram. Igår kunde landet stoltsera med att fyra av fem danskar från tolv år och uppåt är färdigvaccinerade.

En delorsak till att Danmark lyckats vaccinera sin befolkning i så hög takt är att man i juni lyckades köpa över en miljon doser Pfizer/Biontech från Rumänien. Bakgrunden var den rumänska befolkningens skeptiska inställning till vaccinering och att "bäst-före-datum" på doserna skulle ha gått ut om inte något annat land köpt den rumänska tilldelningen, skriver Svenska Dagbladet.

Vaccineringarna i Danmark inleddes den 27 december förra året.

Smittan ökar, men inte dödsfallen

Men precis som i flera andra länder har antalet människor som är inlagda på sjukhus ökat under sensommaren.

– Skillnaden mellan oss och exempelvis Island är att våra sjukhus inte är överbelastade, säger Lone Simonsen.

För att en sjukdom ska kategoriseras som samhällskritisk i Danmark ska den bland annat hota viktiga funktioner i samhället, så som sjukvården.

Ihmisiä istumassa pöytien ääressä suuren Kööpenhamina-graffitin edessä.
Bildtext Kroggäster i Köpenhamn.

Den allra viktigaste siffran just nu, enligt Søren Riis Paludan, professor i virologi och immunologi på Århus Universitet är dödssiffrorna. De stiger inte trots att flera människor smittas.

– Vi har sett flera coronafall sedan vi började öppna upp samhället, men inte fler sjuka eller döda. Dödstalen ligger mellan 0-3 i hela Danmark per dag, säger Sören Riis Paludan till Svenska Yle.

Öppnat upp med Coronapas

Danmark har sedan sin stränga lockdown under vintern öppnat upp samhället allt mer. Det här främst tack vare coronapasset som infördes i april i år. Det är också coronapasset som lett till att så många har vaccinerat sig, enligt Lone Simonsen.

I appen Coronapas kan man enkelt visa upp ett färskt negativt coronatest eller bevis på att man är färdigvaccinerad eller tidigare smittad med coronaviruset. Att ta coronatest har varit gratis och enkelt för befolkningen, och man har räknat med att masstestandet av befolkningen har minskat R-talet, alltså hur många personer en smittad individ i genomsnitt för vidare smittan till, i landet med 25 procent.

– Masstestningen har varit ett viktigt redskap för att kontrollera pandemin, säger Simonsen.

Coronapas-appen på en telefon utanför Tivoli i Köpenhamn-
Bildtext Appen Coronapas har varit till stor hjälp då Danmark öppnat upp.

Men, det har givetvis kostat pengar för staten. Enligt en beräkning som danska Justitieministeriet gjort kostar det mellan 50 och 100 miljoner danska kronor dagligen att utföra testerna i landet.

Den kostnaden försvinner nu också, då befolkningen vaccinerats och samhället öppnar upp igen. Från och med den 13 september minskar man snabbtestkapaciteten i landet från 200 000 till 100 000 test per dag, och efter den 9 oktober kan man inte längre få gratis snabbtest i landet, skriver Politiken.

Det kan dock bli aktuellt att återinföra restriktionerna om läget i Danmark försämras. 

– Regeringen kommer inte att tveka att agera om pandemin åter hotar viktiga funktioner i samhället, säger den danska hälsominister Magnus Heunicke i ett pressmeddelande.

Slutligen kan man konstatera att Danmark än en gång går sin egen väg. Medan Finland och Sverige debatterar möjligheten att införa ett coronapass gör Danmark coronapasset onödigt då man tar bort restriktionerna i landet.

Därför är coronapasset svårt för Finland, men lätt för Danmark
Därför är coronapasset svårt för Finland, men lätt för Danmark - Spela upp på Arenan