Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tysk källa: Mercedes har fattat sitt beslut – Valtteri Bottas ersätts av George Russell

Valtteri Bottas rattar sin Mercedes.

Enligt den tyska webbplatsen Motorsport-Total har Mercedes fattat beslutet som F1-vänner väntat på: George Russell blir stallkamrat med Lewis Hamilton nästa säsong. Nu startar nya spekulationer: Kan Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen rentav bilda förarpar i Alfa Romeo?

Det är redan klappat och klart, Mercedes tror inte längre på ifrågasatte Valtteri Bottas och vill satsa på framtiden i form av unga George Russsell, som just nu är Williamsförare.

Det skriver den tyska webbplatsen Motorsport-Total, som hänvisar till insiderkällor.

Webbplatsen hänvisar också till presskonferensen inför Belgiens GP, som står vid dörren. Bottas och Russell verkade ha fått besked om säsongen 2022, men ville inte avslöja någonting konkret.

Se en video från presskonferensen på Twitter nedan.

Bottas har tidigare sagt att Hamilton intygat att han gärna fortsätter tävla med sin lojala finländska stallkamrat, men i sista hand är det stallet och chefen Toto Wolff som fattar besluten.

Precis som tidigare säsonger har Bottas inte klarat av att konkurrera med sin brittiska stallkamrat, som slåss om världsmästerskapet tillsammans med Red Bulls Max Verstappen.

Bottas ligger fyra i sammandraget, 87 poäng bakom ledaren och den sjufaldiga världsmästaren Hamilton. 

Valtteri Bottas och George Russell sitter på en presskonferens.
Bildtext Att Bottas och Russell placerades bredvid varandra på presskonferensen var inget sammanträffande.

Helfinländskt i Alfa Romeo nästa år?

Om uppgifterna stämmer får Bottas leta efter en ny arbetsgivare efter fem säsonger i Mercedes. Han ersatte Nico Rosberg, som oväntat lade av efter att ha blivit världsmästare 2016.

Bottas har tagit nio GP-segrar under karriären, senast i Ryssland i fjol. 

Valtteri Bottas ser fokuserad ut med ett ansiktsskydd framför munnen.
Bildtext Valtteri Bottas har sett sammanbiten ut i Belgien.

Angående säsongen 2022 finns just nu två realistiska alternativ för Bottas: gamla stallet Williams, eller Alfa Romeo. Tidigare i somras har det rapporterats om att Alfa Romeo har fört diskussioner med Bottas, och att stallet ser honom som en toppförstärkning.

Just nu kör Antonio Giovinazzi och en viss Kimi Räikkönen för Alfa Romeo. Båda två sitter på utgående kontrakt.

En helfinlänsk föraruppsättning är en kittlande tanke, men det sannolika är att Bottas i så fall skulle bli Räikkönens ersättare. 

Räikkönen är 41 år gammal och har bara skrapat ihop två poäng under säsongen, visserligen en poäng mer än Giovinazzi mäktat med.

Kimi Räikkönen.
Bildtext Har Kimi Räikkönen en till säsong i kroppen?

Tidskvalet på klassiska Spa inleds klockan 17 på lördag och söndagens tävling startar klockan 16. 

Bottas var den snabbaste föraren under det första träningspasset på fredag, medan Räikkönen klockades för den 17:e snabbaste tiden.