Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regionförvaltningsverket: De nuvarande coronarestriktionerna förblir i kraft i Nyland – Svenska Teaterns chef: "Katastrofalt beslut"

Från 2021
Uppdaterad 27.08.2021 16:03.
Joachim Thibblin står lutad mot en staty i Esplanadparken i Helsingfors.
Bildtext Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin beskriver regionförvaltningsverkets beslut som en katastrof för kulturbranschen.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Regionförvaltningsverket i Södra Finland meddelar att coronarestriktionerna hålls kvar i sin nuvarande form i Nyland och på regionförvaltningsverkets andra verksamhetsområden. Det här trots Social- och hälsovårdsministeriets uppmaning om att lätta på begränsningarna för vissa evenemang.

Regionförvaltningsverket uppger att man kommer att lätta på restriktionerna för att ordna säkra evenemang genast då det är möjligt. 

Social- och hälsovårdsministeriet utfärdade förra veckan ett styrbrev som uppmanade till att lätta på begränsningarna för publikevenemang med låg smittspridningsrisk i områden som befinner sig i accelerations- eller spridningsfasen.

Enligt Regionförvaltningsverket tar man styrbrevets mål i beaktande i den grad som epidemiläget och lagen tillåter.

Den regionala coronakoordineringsgruppen anser ändå att begränsningarna i nuläget är nödvändiga. Beslutet motiveras med att smittspårningen inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt fortfarande är hårt belastad och många smittkedjor förblir oklara.

De nu gällande restriktionerna begränsar publiken på inomhusevenemang till 25 personer.

Det är också möjligt att dela in publiken i flera segment med 25 personer var. Dessutom ska det vara möjligt att hålla ett säkerhetsavstånd på två meter.

De nuvarande restriktionerna för Nyland är i kraft till den 12 september.

"Diskriminerande och orättvist beslut"

Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin beskriver regionförvaltningsverkets beslut som en katastrof för kulturbranschen.

– Det är både diskriminerande och orättvist, snudd på galenskap, säger Joachim Thibblin och fortsätter:

– Det drabbar ju inte bara oss institutioner som arbetsplatser, det är också en grym katastrof för många enskilda personers privata ekonomi. 

Ungefär 200 000 personer uppskattas jobba inom kultur- och evenemangsbranschen. En stor del av dem har inte kunnat utöva sitt yrke under de senaste 1,5 åren.

– Då kanske man ställer sig den här frågan som man har ställt många gånger: gör de här restriktionerna mer skada och vilken är nyttoeffekten på riktigt?

Svenska Teatern öppnar nästa vecka

Svenska Teatern öppnar höstsäsongen nästa vecka med premiären av barnpjäsen Bröderna Pixon den 1 september på Nicken som är den minsta scenen.

– Där råkade det sig så att vi har två sektioner, så vi kan ta in två barngrupper på 25 personer. 

Som det nu ser ut kan Svenska Teatern inte ta in mer än 25 personer till premiären Ett Drömspel på Amos-scenen därpå följande vecka. 

Den stora scenen öppnar först den 15 september, medan regionförvaltningsverkets nuvarande restriktioner sträcker sig fram till den 12 september.

– Så vi har lite tid, och där väntar vi ännu, säger Thibblin och fortsätter: 

– Nu måste vi revidera och värdera och titta vad vi kan göra. Vi för en aktiv diskussion med beslutfattare och myndigheter i och med att jag är engagerad i Finlands teaterförbund, men det känns väldigt hopplöst.

Nationaloperan trotsade inför sin premiär regionförvaltningsverkets regel om att dela in publiken i segment på 25 personer och fick till slut grönt ljus för sitt arrangemang. Är det möjligt för er att göra något motsvarande?

– Jo, men det kunde tolkas som segment, och det är det här som gör det så jätteotydligt. Det visade ju sedan att ett segment inte behöver en vägg emellan, det räckte med en och en halv rad.

– Klart vi kan göra samma på stora scenen, men det innebär att kapaciteten är jätteliten. Jag vägrar gå dit ännu. Jag vill inte tappa tron och hoppet på att vi ska kunna öppna upp.