Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Batterisatsningar i Sverige och Finland stöder varandra: "Det är ett win-win-scenario"

Mansantagen person poserar på torg.
Bildtext Kristoffer Jansson är brand manager för Energy Vaasa.

De olika batterifabriksetableringarna på bägge sidor om Kvarken stöder varandra - det är budskapet från energiklustret i Vasa. Flera stora aktörer på ett nära avstånd från varandra gör området attraktivare, tänker man.

Svenska Yle har rapporterat om Northvolts satsningar i Skellefteå i Sverige. Man vill gärna locka till sig arbetstagare från Finland.

Samtidigt står två företag i startgroparna för att etablera nya stora fabriker inom batteritillverkning på det så kallade GigaVaasa-området. Redan nu talar man om arbetskraftsbrist.

Skiss över ett möjligt batterifabriksområde på Långskogens industriområde i Vasa.
Bildtext Skiss över GigaVaasa-området.

- Det kommer nog att räcka till folk både till Skellefteå och till Vasa, tror Kristoffer Jansson som är brand manager för energiklustret Energy Vaasa.

Jansson tror att de olika fabrikerna kommer att komplettera varandra.

- Det är en klar fördel att det finns olika arbetsgivare inom samma bransch, inom bara någon timmes pendling från varandra, säger Jansson.

I Skellefteå är man redan lite längre hunna, Northvolts fabrik byggs för fullt. I Vasa är man ännu på intentionsavtalsstadiet.

- Jag ser det som positivt. Många finska företag är med och bygger och skaffar sig erfarenhet från stora projekt, som kan komma väl till pass också här. Och vad gäller finska arbetstagare på Northvolt är de ju mycket välkomna tillbaka som återflyttare. Det är en win-win-situation säger Jansson.

Northvolts fabrik en mulen dag. Anders Thor i förgrunden.
Bildtext Northvolts fabrik under byggnad i Skellefteå.

Northvolt ska anställa omkring 3000 personer under de kommande åren. Arbetskraften räcker inte till i svenska Västerbotten utan måste komma söderifrån.

Scenariet är det samma om några år när etableringarna i Vasa är klara.

- Förutom en dynamisk arbetsmarknad kan vi locka med naturupplevelser och den nordiska välfärden. Det gör både Sverige och Finland attraktivt också utanför ländernas gränser, tror Jansson.