Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Begränsningarna för sammankomster luckras upp i Egentliga Finland – ÅST: Vi är lättade och det ser ljusare ut

Ingången till Åbo Svenska Teater.
Bildtext Beskedet väcker glädje inom Åbo Svenska Teater.

Begränsningarna för sammankomster och skyldigheten att undvika närkontakter slopas i Egentliga Finland och Satakunta från och med i dag, fredag, meddelar Regionförvaltningsverket. Vid ÅST utreder man nu vad det här innebär i praktiken. Men läget ser ljusare ut, konstaterar teaterns administrativa chef.

Uppluckrandet av restriktionerna kan ha en stor betydelse för de som ordnar evenemang och för kulturbranschen i regionen.

Hittills har myndigheterna krävt att publiken håller ett avstånd på två meter till varandra, om den offentliga tillställningen ordnas inomhus. I praktiken har det här inneburit att exempelvis teatrar har kunnat ta emot en handfull personer till föreställningarna.

Finlands Teatrar meddelar i ett pressutskick (på finska) att de är glada över att restriktionerna luckras upp i flera regioner. Samtidigt uttrycker förbundet sin besvikelse över att restriktionerna fortsätter i södra Finland, såsom i Helsingfors.

"Vi är lättade över beskedet"

Enligt Tina Grabber, administrativ chef vid Åbo Svenska Teater, finns det fortfarande frågetecken kring vad Regionförvaltningsverkets besked nu innebär för teaterverksamheten vid ÅST. Det är en fråga som nu ska utredas, säger Grabber.

- Vi ska ta reda på hur de andra teatrarna i Åbotrakten tänker. Men vi är lättade över beskedet och det ser ljusare ut, säger Grabber.

Enligt Regionförvaltningsverket är båda regionerna i fasen för allmän samhällsspridning, men enligt experter vid sjukvårdsdistrikten uppfylls förutsättningarna för den här typen av begränsningar inte längre och därför slopas kraven.

Även om en del av begränsningarna nu upphävs, ska arrangörerna ändå jobba med att förhindra smittspridning exempelvis genom att rengöra ytor och genom att se till att vistelsen i lokalerna ordnas så glest som möjligt.

Om den epidemiologiska situationen försämras kan Regionförvaltningsverket eller kommunen fatta nya beslut om begränsningar, meddelar myndigheterna.