Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson: Bestämmelserna om två meters säkerhetsavstånd bör ändras – Krista Kiuru: Ändringar i smittskyddslagen tas upp i regeringen efter helgen

Uppdaterad 27.08.2021 19:26.
Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Henriksson anser att regeringen är enig i frågan.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att smittskyddslagens bestämmelser om två meters säkerhetsavstånd borde ändras i skyndsam ordning.

Henriksson säger att paragraf 58 d i lagen inte längre motsvarar det som regeringen har strävat efter. Hon hänvisar i synnerhet till att vaccinationstäckningen när det gäller corona har förbättrats.

I paragrafen om säkerhetsavstånd berörs vaccinationsgraden inte alls.

Henriksson säger till nyhetsbyrån STT att regeringen enligt hennes uppfattning är enhällig om behovet att ändra lagen.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) säger för sin del på Twitter att regeringen nästa vecka kommer att behandla ändringar i smittskyddslagen.

Målet är enligt Kiuru att göra det enklare att arrangera evenemang och tillställningar genom att ta i bruk coronapass utifrån ministeriernas gemensamma beredning.

Forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) framhöll i dag på Twitter att läget för kulturbranschen är orimligt och att man måste kunna öppna upp Finland. Han föreslog att regeringen ska lägga fram de lagändringar som gör det möjligt att ordna evenemang.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har slagit fast att coronarestriktionerna hålls kvar i sin nuvarande form i Nyland och på regionförvaltningsverkets andra verksamhetsområden. Social- och hälsovårdsministeriet har däremot önskat att man lättar på begränsningarna för publikevenemang.

Källa: STT