Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen utreder flera våldsamma rån som begåtts av tonåringar i Åbotrakten – en del offer har skadats

Från 2021
Polisens logga.
Bildtext Polisen i sydvästra Finland riktar nu resurser för att förebygga ungdomsbrottslighet, så att myndigheterna kan ingripa i tid. Illustrerande arkivbild.
Bild: Timo Nykyri / Yle

Polisen har utrett flera våldsamma rån som har begåtts av ungdomar i Åbotrakten i augusti. Det har huvudsakligen varit frågan om unga män i åldern 14 till 16 år som har begått brotten.

Totalt fyra rån har polisanmälts. Tre har skett i Åbo, ett i Pemar. Ungdomarna har använt våld och en del av offren har skadats i samband med rånen.

Brotten har utretts av Åbopolisens Ankkuri-grupp, som jobbar med ungdomar som begår brott. I två av fallen är det frågan om samma gärningspersoner.

Polisen kom gärningspersonerna på spåren genom egna utredningar och spaningar. Största delen av de misstänkta har varit anhållna under utredningens gång och en del av stöldgodset har konfiskerats.

I två av fallen har det varit frågan om en situation då någon sålt varor på nätet och stämt träff med en potentiell köpare, alltså ungdomarna. Ungdomarna har sedan rånat personen med våld. Den här typen av rån har begåtts också tidigare i Åbotrakten.

- Trots att största delen av våra ungdomar beter sig väl och trots att ungdomsbrottsligheten i sig inte har ökat i sydvästra Finland, så är vi mycket oroade över alla tecken på gängbildning bland ungdomar i Åbotrakten. Det säger kriminalkommissarie Niko Virtanen i ett pressutskick.

Polisen i sydvästra Finland riktar nu resurser för att förebygga ungdomsbrottslighet, så att myndigheterna kan ingripa i tid. Samtidigt uppmanar polisen till försiktighet om man säljer varor på nätet.