Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Författaren Mia Francks nya roman Galanterna: Vad händer när kvinnor börjar klä sig till män år 1912 i Helsingfors?

Från 2021
Överkroppen av en kvinna mot svart bakgrund.
Bildtext I romanen Galanterna närmar sig författaren Mia Franck sin mormors mors tid och stad.
Bild: Förlaget M/Niklas Sandström

I författaren Mia Francks nya roman Galanterna längtar en grupp väninnor efter frihet och bland annat krogbesök. Året är 1912, staden ett växande Helsingfors. Kvinnorna klär sig till män för att få det de vill ha.

När jag träffar författaren Mia Franck på en innergård i Helsingfors södra stadsdelar föreslår jag inledningsvis att romanen Galanterna handlar om mod att förverkliga drömmar. Franck begrundar ordet mod.

– Handlar det egentligen om mod eller mer om vänskap och om att vara kvinna i Helsingfors 1912? För att kvinnorna i romanen ska kunna göra något vettigt i staden, utöver att gå på jobb och hem, så behöver de vidga sina vyer och förtjäna pengar. Och vad kan de göra då? Jo, det som män får göra, exempelvis gå på krogen. Det kan du inte göra som ensam kvinna eller ens i grupp på fyra, säger Franck.

Ända fram till 1960-talet behövde kvinnor i regel manligt sällskap till krogen, någon som kunde beställa. Även idag kommer män fram till kvinnor på krogen och undrar om de sitter där alldeles ensamma, säger Franck.

Mormors mors tid och stad

Galanterna handlar om Dagmar Nyholm, modist, och hennes tre vänner, yrkeskvinnor som försörjer sig själva. Dagmar Nyholm hette också Francks mormors mor. Också hon var modist, men romanen är inte en skildring av mormors mors liv.

– Jag vet inget om hur hon levde sitt liv. Det jag ville göra var att närma mig henne, hennes tid och stad. Det jag ganska fort insåg var att jag berättar om mig själv fast placerad i 1912, säger Franck.

Dagmar med vänner längtar efter frihet. De är trötta på att vara rädda för ryska officerare eller sedlighetspoliser som såg till att inte kvinnor rörde sig utomhus under olämpliga tider.

– Helsingfors var framförallt en trespråkig stad och tiden präglades av språkstrider. Helsingfors höll på att växa, det var en stor och liten stad samtidigt. Man kunde känna sig instängd i staden men också känna att den håller på att förvandlas från en landsortshåla till något större, beskriver Franck.

Bokomslag som visar kvinnor klädda till män.
Bildtext Illustratören Sanna Mander står för omslaget till Galanterna.
Bild: Förlaget M/Sanna Mander

Kostym och manschettknappar

I sin frihetslängtan klär väninnorna sig till män. Franck som har satt sig in i ämnet säger att både kvinnor och män har klätt sig till det motsatta könet i alla tider.

– Mycket är väl att ta i, men då och då dyker det upp kvinnor som klätt sig till män. Det finns fotografier på kända och mindre kända kvinnor, som Astrid Lindgren, då de klätt sig till män, säger Franck.

För ett par år sedan, då Franck redan var rätt klar med romanen, ordnade Helsingfors stads konstmuseum HAM utställningen Könsförvirring om samma tema.

- Utställningen var rätt häftig och det kändes som att få bekräftelse för min egen berättelse, även om jag kände till fenomenet.

Tystnadspraktiker och sexualitet

Francks senaste roman Bombträdgråden (2018) handlade om finländska krigsbarn i Sverige. Hon har också skrivit en trilogi inom fantasy och doktorerat i litteraturvetenskap om sexualitet i ungdomslitteratur.

Galanterna är en behagligt skriven och medryckande berättelse om unga kvinnors frihetsäventyr som får oväntade följder. Franck varvar berättelsen med verkliga tidningsurklipp från skottåret då Titanic sjönk och det var solförmörkelse.

Detaljerna kring modistyrket och hantverket är läcker läsning, kanske också för att hatten i dag är en så sällsynt accessoar.

Återkommande teman för författaren är sexualitet och tystnadspraktiker.

– Det vill säga vem får prata och vad får man säga? Vem tystas? Vad betyder en röst och vem får ha en röst? Och vad händer när man tar sig ton och tar plats, som kvinnorna gör i den här romanen, säger Franck.

Kvinna i svarta kläder står på en innergåd.
Bildtext Mia Franck gav intervjun på innegården till Richardsgatans bibliotek i Helsingfors.
Bild: Eva Lamppu / Yle

Diskussion om artikeln