Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ståtlig comeback efter depression och nio långa år – tidigare supertalangen Ella Räsänen genast till final: "Det här betyder otroligt mycket"

Från 2021
Ella Räsänen vinner FM-guld på 100 meter 2011.
Bildtext Så här såg det ut när Ella Räsänen vann FM-guld på 100 meter 2011. Nu är hon äntligen tillbaka.
Bild: SUL / Paula Noronen

Det har gått nio år sedan Ella Räsänen senast tävlade i Kalevaspelen. Efter det har Esbo IF-löparen tagit sig ur en depression och stora skadeproblem. Jag är en helt annan människa nu, säger Räsänen.

– Jag har svårt att finna ord… Det är så fint att vara tillbaka. Helt otroligt.

Ella Räsänen lutar sig mot intervjuzonens stängsel och pustar ut efter sitt första FM-lopp på länge. Alltför länge. Hon tog sig till final på 400 meter, men det var egentligen en bisak.

Det var en seger i sig att överhuvudtaget kunna löpa.

– Tammerfors är min hemstad och jag hade alla mina närmaste på läktaren. Det blir inte bättre än det. Det här betyder otroligt mycket, säger Räsänen till Yle Sporten.

– Jag hade inga som helst förväntningar. Mina träningar i tävlingsfart under de senaste sju åren går att räkna på en hand, och jag vet inte när jag senast varit så här nervös. Benen var styva av nervositet.

Fortfarande Europarekordjunior

Räsänen var ett stort framtidsnamn som junior. Hon tog FM-silver på 200 meter som 15-åring 2009 och löpte finländskt damrekord på 300 meter inomhus vintern därpå. Hon innehar också det finländska U18-rekordet på 400 meter med 53,44 från 2011 och damrekordet inomhus från 2013.

De tiderna har hon inte kommit närheten av på länge.

Räsänen försvann från tävlingsbanorna 2014. Året innan sprang hon in som sjua i inomhus-EM med tiden 52,37, som fortfarande är europeiskt U20-rekord.

Belastningen både fysiskt och psykiskt hade växt sig allt större, och snart rasade Räsänen samman. Hon diagnosticerades med depression och det tog länge att få livet på räls igen. Förutom de mentala utmaningarna har hon lidit av svåra skadeproblem.

Idrotten släppte hon aldrig helt, även om en comeback länge kändes avlägsen. Hon tävlade inte alls åren 2015–2017 och avbröt sitt enda lopp 2018. För två år sen slutförde Esbo IF-löparen sina första lopp på fem år i SFI-mästerskapen i Raseborg – och i sommar har hon gjort sina första tävlingar på huvudsträckan 400 meter sedan 2014.

 

Petra Stenman och Ella Räsänen, läger i Portugal, våren 2016.
Bildtext Ella Räsänen med tränaren Petra Stenman.
Bild: Yle/Leif Lampenius

– Jag är en helt annan människa nu. Det syns förstås i löpningen och känns i huvudet att jag sprungit alltför lite på sistone, men jag har kämpat mig upp från botten. Att jag kan prestera ens såna här tider efter att inte ha kunnat göra ordentlig löpträning på många, många år, så visst är det här en form av statement.

Räsänens första Kalevaspel sedan 2012 – då hon tog guld på 400 meter och silver på 200 meter – fortsätter med final på lördag kväll. 27-åringen kan knappast blanda sig i tätstriden, men kommande säsonger ska hon återvända till åtminstone den nationella eliten.

– Det här ger ett fint utgångsläge inför framtiden. Nu har vi skapat något av en nollnivå, och det finns mycket mer att ge, säger Räsänen.

– Jag ser oerhört mycket fram emot hösten. Jag minns inte när jag senast kunnat inleda höstträningen utan en massa problem som skulle bromsa. Det blir härligt.

Räsänen var sjunde snabbast i försöksheaten och tog sig vidare på tid, liksom Hangö IK:s Jonna Berghem. I final återfinns också bland annat HIFK:s häcklöpare Viivi Lehikoinen, Vasa IS Jeanine Nygård och guldfavoriten Mette Baas.

Se alla resultat från Kalevaspelen här.

Diskussion om artikeln